Compania de telefonie mobilă Orange România şi-a planificat investiţii de peste 100 milioane euro în România în acest an, sumă asemănătoare cu cea alocată în ultimii ani, a declarat miercuri Ştefan Ionuţ Slavnicu, director tehnic al companiei. Compania va investi în cele mai noi tehnologii, 4G şi 5G, afirmă el, subliniind că serviciile de telecomunicaţii bazate pe tehnologia din generaţia a cincea (5G) vor fi disponibile comercial în România din anul 2020.
”Noi în fiecare an investim peste 100 milioane euro în reţea şi în IT şi vom continua să investim în cele mai noi tehnologii, acestea fiind 4G şi 5G. Punctez faptul că noi vom continua şi investiţiile în tehnologia 4G pentru a merge cât mai mult din mediul urban în mediul rural, pentru a acoperi până la urmă întreaga populaţie a României cu tehnologie 4G”, a menţionat Ştefan Ionuţ Slavnicu, director tehnic al Orange România, în cadrul unui eveniment.
Până în prezent, în 20 de ani, Orange România a făcut investiţii de 3 miliarde euro, din care cea mai mare parte au mers în reţea, spune el.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Reprezentantul companiei estimează că serviciile de telecomunicaţii bazate pe tehnologia din generaţia a cincea (5G) vor fi disponibile comercial pe piaţa din România din anul 2020. Tehnologia 5G promite o viteză mobilă de până la 10 ori mai rapidă decât 4G.
”Din punctul nostru de vedere, tehnologia 5G presupune mai mulţi paşi de pregătire, printre care disponibilitatea terminalelor, disponibilitatea spectrelor de frecvenţă. În anumite spectre, de exemplu spectrul de 700 MHz, ştim că există o anumită interferenţă, care va trebui eliminată. Iar din punct de vedere al dezvoltării întregului ecosisterm, acum noi credem că undeva în jurul anului 2020 ar trebui să avem această tehnologie disponibilă comercial în România”, a spus directorul tehnic al Orange România.
De asemenea, începând de miercuri, clienţii Orange pot să experimenteze performanţele reţelei 4G+ la viteze de până la 500Mbps în 95 de oraşe din România. Viteze superioare de până la 900Mbps pot fi testate în reţeaua comercială din Bucureşti, Iaşi şi Cluj-Napoca. În plus, Orange, alături de Nokia, a demonstrat beneficiile tehnologiei 5G, pe spectru 5G (3.7 GHz) în reţeaua radio.
Compania are aproximativ 3.300 de salariaţi şi anunţă că va continua angajările.
Reţeaua 4G acoperea la final de decembrie 93,2% din populaţia ţării, adică 10.026 localităţi, unde 3,2 milioane clienţi Orange foloseau serviciile Orange 4G, cu aproape 50% mai mulţi comparativ cu finalul anului 2016. Această evoluţie s-a regăsit şi în traficul de date mobile care a crescut cu peste 80% comparativ cu T4 2016 şi în cel 4G, care a crescut de trei ori.
În intervalul octombrie-decembrie, Orange România a realizat o cifră de afaceri în valoare de 280 milioane de euro, în creştere cu 7,7% faţă de perioada similară a anului trecut.
Cifra de afaceri totală pentru 2017 este de 1,07 miliarde de euro. Creşterea a fost susţinută în principal de evoluţia pozitivă a utilizării datelor mobile, a pachetelor fix-mobil şi a vânzărilor de echipamente mobile.
La 31 decembrie 2017, Orange România oferea servicii mobile, fixe şi TV pentru 10.623.000 clienţi.
Principalii competitori ai companiei, pe piaţa din România, sunt Vodafone, Telekom şi Digi Mobil.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.