O firmă de brokeraj din Rusia care organizează o schemă de schimb de active care ar putea elibera fonduri îngheţate pentru investitorii ruşi şi străini ar considera că deblocarea unor fonduri în valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari ar fi un rezultat bun, potrivit directorului acesteia, Alexei Seduşkin, pentru Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Moscova prezintă planul ca o modalitate pentru investitorii ruşi şi străini de a elibera activele care au fost blocate de sancţiunile occidentale şi contramăsurile ruseşti de la începutul conflictului din Ucraina, în urmă cu mai bine de doi ani.

Conform acordului de schimb, investitorii străini ar avea posibilitatea de a folosi fondurile îngheţate în Rusia pentru a cumpăra activele companiilor ruseşti care au fost imobilizate în Europa - şi invers.

Nu au fost stabilite obiective specifice, dar Alexei Seduşkin, CEO al Investitsionnaia Palata (Camera de Investiţii), firma de brokeraj desemnată de Ministerul de Finanţe să conducă schema, a declarat pentru Reuters că speră că cel puţin jumătate dintre clienţii firmei de brokeraj vor participa.

”Dacă vorbim de cifre, acestea sunt estimările noastre subiective, aproximative, pe care potenţiali indivizi le-ar putea prezenta pentru răscumpărarea valorilor mobiliare în intervalul de 30-50 de miliarde de ruble”, a spus Seduşkin.

”Aş spune că un scenariu pozitiv este dacă vom ajunge în intervalul 40-50 de miliarde de ruble (430-537 de milioane de dolari)”, a spus el.

Valorile mobiliare străine deţinute de ruşi vor fi grupate în loturi pentru care cumpărătorii străini le pot licita între 3 iunie şi 5 iulie şi vor plăti pentru utilizarea fondurilor din conturi speciale ”de tip C” din Rusia, care altfel sunt blocate efectiv.

Schema progresează în timp ce marile puteri ale Grupului celor Şapte (G7) discută posibilitatea de a folosi aproximativ 300 de miliarde de dolari din active ruseşti suverane, îngheţate în Occident, pentru a ajuta la finanţarea sprijinului pentru Ucraina.

Rezultatul acestor discuţii nu ar trebui să afecteze banii străinilor deţinuţi în conturile de tip C, a spus Seduşkin, deoarece a fost redactată o legislaţie separată pentru conturile speciale de tranzit.

”Dacă aveţi astfel de temeri, atunci ar trebui să participaţi la schimb mai devreme decât mai târziu”, a spus el.

PREOCUPĂRI LEGATE DE SANCŢIUNI

Seduşkin a spus că schema este o modalitate pentru investitorii străini de a schimba eficient riscul valutar cu riscul de piaţă, autorităţile de reglementare occidentale trebuind să îşi dea în cele din urmă aprobarea înainte ca activele să poată fi transferate.

”În Rusia, aceste titluri vor fi libere de restricţii de capital. Cel mai important, aceasta este o şansă pentru străini de a-şi reduce expunerea în Rusia, la activele ruseşti, ceea ce este important pentru mulţi”, a spus Seduşkin.

Unii investitori ruşi şi-au exprimat îngrijorarea că sancţiunile SUA asupra Depozitarului Naţional de Reglementări (NSD) din Rusia ar putea descuraja investitorii străini să participe. Dar Seduşkin a spus că schema a fost concepută astfel încât doar investitorii ruşi să se ocupe de NSD, în timp ce străinii vor trata cu autoritatea relevantă din propria lor jurisdicţie.

”Juridicţia fiecăruia este diferită”, a spus Seduşkin, sugerând că străinii pot avea nevoie de permis sau licenţă pentru a participa, în funcţie de locul în care se află.

Investitsionnaia Palata nu este sub sancţiuni occidentale. Până la 50% dintre clienţii firmei de brokeraj au depus deja cereri, a estimat Seduşkin, aşteptându-se ca imaginea să devină mai clară până la data limită de 8 mai.

Cererea din partea străinilor - zeci de miliarde de ruble din partea a peste 20 de instituţii străine, inclusiv fonduri şi bănci americane - depăşeşte în prezent ofertele ruşilor, a spus Seduşkin.

(1 USD = 93,0940 ruble)

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.