Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat miercuri că producătorul de energie al Capitalei, Elcen, nu opreşte apa caldă în Capitală, dar Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti, principalul furnizor de apă caldă şi încălzire în sistem centralizat, poate falimenta Elcen, ceea ce ar însemna "o situaţie catastrofală".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit ministrului, în cazul Elcen - RADET există o deciziei a justiţiei pe care ambele părţi trebuie să o respecte.

"Politizarea situaţiei dintre Elcen şi RADET afectează ambele societăţi în mod negativ. Repet ceea ce am mai spus şi ar trebui să fie foarte bine cunoscut publicului: între cele două entităţi există o dispută economică pe care justiţia a şi tranşat-o în bună măsură", a afirmat Grigorescu, într-un comuncat al ministerului.

RADET are o datorie faţă de Elcen pe care trebuie să o achite, altfel Elcen intră în incapacitate de plată şi nu va putea livra agent termic şi apă caldă către RADET, a subliniat ministrul.

"Nu este nevoie de politizarea situaţiei pentru că acest lucru va amâna plata datoriilor şi, în consecinţă, Bucureştiul va fi cel care va suferi", a mai spus Grigorescu.

Anterior, primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, le-a cerut, printr-o scrisoare deschisă, premierului Dacian Cioloş, viceprim-ministrului Vasile Dîncu, ministrului Energiei, Victor Grigorescu şi ministrului Finanţelor, Anca Dragu, ca Guvernul să se implice în rezolvarea situaţiei problematice dintre RADET şi Elcen astfel încât ameninţările furnizorului de agent termic cu întreruperea căldurii înainte de sezonul rece să nu ajungă să se concretizeze.

Firea susţine că Elcen duce o politică extrem de dură prin ameninţarea constantă că, înainte de sezonul rece, va întrerupe furnizarea energiei termice. Primarul general a explicat, în scrisoarea deschisă, că nu poate distribui întreg bugetul Primăriei Capitalei pentru a plăti, în câteva luni, o datorie de 10-15 ani pe care o are RADET către Elcen.

Compania Distrigaz Sud Reţele, controlată de grupul francez Engie, a limitat debitul de gaze naturale către producătorul de energie Elcen din cauza neachitării serviciului de distribuţie, astfel că aproximativ 40% dintre locuitorii Bucureştiului rămân fără apă caldă, mai precis cartierele Drumul Taberei, Militari şi Crângaşi, dar şi o parte din centrul Capitalei.

Compania precizat că a decis limitarea furnizării de gaze naturale către Elcen pentru a nu afecta alimentarea cu apă caldă a locuitorilor din Bucureşti racordaţi la sistemul centralizat de furnizare a apei calde şi agentului termic. Măsura, susţine compania, vizează locul de consum CTE Vest Cogenerare şi a fost luată după ce au fost parcurse toate etapele de mediere în vederea eşalonării debitelor.

Mai mult, Distrigaz Sud va demara procedura de executare silită pentru recuperarea unei părţi din datorie.

"Măsura survine ca urmare a acumulării unor arierate importante de către Electrocentrale Bucureşti SA, în valoare de aproximativ 147 milioane de lei şi pe fondul nerespectării calendarului de eşalonare a plăţilor convenit între părţi", se arată într-un comunicat transmis marţi seara de Distrigaz Sud Reţele.

Limitarea alimentării cu gaze naturale va fi menţinută până la recuperarea integrală a soldului exigibil, precizează oficialii Distrigaz Sud Reţele.

Anterior, Elcen a anunţat că este în imposibilitatea de a-şi onora plăţile către furnizorii şi distribuitorii de materii prime, materiale şi servicii, din cauza datoriilor acumulate de RADET către Elcen.

„Astfel, din cauza unei sume restante de 147,2 milioane de lei, Distrigaz a luat decizia, şi a notificat Elcen în acest sens, ca, începând cu data de 05.09.2016, să reducă presiunea gazului natural, în mod constant, până la limita de avarie (2 bari), fapt pus în practică la această oră”, se arată într-un comunicat al Elcen.

Pe de altă parte, RADET Bucureşti datorează Electrocentrale Bucureşti peste 3,6 miliarde de lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.