Ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, a anunţat vineri că preluarea Vestmoldtransgaz de către Transgaz a fost finalizată joi, 6 septembrie, după ce, la Chişinău, documentele finale ale tranzacţiei au fost semnate de către autorităţile din Republica Moldova şi reprezentanţi ai Eurotransgaz, societatea subsidiară a Transgaz în Republica Moldova. Andruşcă a subliniat că Transgaz trebuie să se concentreze pentru a termina la termen gazoductul Ungheni-Chişinău.
În luna martie a acestui an, la Chişinău, a fost semnat contractul de privatizare a transportatorului de gaze Vestmoldtransgaz, Transgaz fiind noul proprietar.
Joi, ceremonia de semnare a avut loc în prezenţa Ministrului Economiei, Dănuţ Andruşcă, a ministrului Economiei şi Infrastructurii din Republica Moldova, Chiril Gaburici şi a directorului general al Transgaz, Ion Sterian.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ministrul Economiei a felicitat Transgaz pentru finalizarea cu succes a procedurii de preluare a Vestmoldtransgaz şi a spus că energia companiei trebuie să se concentreze pe finalizarea, la termen, a gazoductului Ungheni-Chişinău.
“Preluarea Vestmoldtransgaz a fost o etapă importantă şi pentru Transgaz şi pentru Ministerul Economiei. Îl felicit pe directorul general Ion Sterian şi întreaga sa echipă şi adresez călduroase mulţumiri autorităţilor de la Chişinău, în special ministrului Gaburici şi echipei sale, pentru sprijinul acordat părţii române. Finalizarea cu succes a acestei etape este o reuşită, însă nu trebuie să ne culcăm pe o ureche: greul şi munca de-abia acum încep. Mă aştept ca Transgaz să-şi dedice atenţia şi energia pentru finalizarea, la termen, a gazoductului Ungheni-Chişinău, care reprezintă pasul următor în dezvoltarea strategică a Transgaz”, a spus Andruşcă.
Ministrul a mai spus că relevanţa implicării Transgaz în achiziţionarea Vestmoldtransgaz este legată de finanţarea, construcţia şi exploatarea interconectării Iaşi-Ungheni în condiţii de predictibilitate şi siguranţă. În plus, prin crearea premiselor necesare construirii gazoductului Ungheni – Chişinău, care va conduce la extinderea activităţii Transgaz în Republica Moldova, Transgaz îşi va reconfirma statutul de jucător regional, potrivit ministrului.
“Această privatizarea are şi o importanţă simbolică personală, pentru mine. De la preluarea mandatului de ministru al Economiei şi până în prezent, aceasta este a treia promisiune majoră îndeplinită, după ce statul român a redevenit acţionar majoritat la şantierul naval din Mangalia şi după începerea construcţiei efective la proiectul BRUA. Mi-am propus mereu vorbesc mai puţin, dar să fac mai mult şi sunt bucuros că strategia aleasă de la bun început a dat roade atât de importante”, a spus ministrul.
Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a afirmat că finalizarea preluării Vestmoldtransgaz a avut loc conform calendarului convenit prin contract şi în acord cu deciziile acţionarilor.
”A fost rezultatul unui proces extrem de complex, iar ambele părţi au făcut eforturi substanţiale pentru realizarea acestui obiectiv. De acum încolo, Transgaz se concentrează să ducă la bun sfârşit proiectul gazoductului Ungheni-Chişinău, care presupune o conductă de aproximativ 120 km, 4 staţii de reglare-măsurare a presiunii gazelor naturale, un nod de măsurare gaze bidirecţional şi construcţia unui complex administrativ”, a spus Sterian.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...