Ministerul Energiei anunţă că a relansat două apeluri anulate în octombrie 2023, primul fiind apelul de proiecte pentru sprijinirea investiţiilor în dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei electrice (baterii). Bugetul total aferent schemei este de 79,6 milioane euro, cu finanţare din PNRR. Obiectivul apelului de proiecte este punerea în funcţiune a unei capacităţi de minimum 240 MW (sau 480 MWh) de stocare a energiei electrice în baterii, până la 30 iunie 2026. De asemenea, cel de-al doilea apel se referă la proiecte pentru sprijinirea investiţiilor în construirea de noi capacităţi de producţie, asamblare şi reciclare a bateriilor, şi pentru sprijinirea investiţiilor în construirea de noi capacităţi de producţie, asamblare şi reciclare a celulelor şi panourilor fotovoltaice. Bugetul total aferent apelului de proiecte este de 199 milioane euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministerul Energiei anunţă relansarea, începând cu data de 08 februarie 2024, ora 00:00, a apelului de proiecte „Sprijinirea investiţiilor în dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei electrice (baterii)” aferent Investiţiei 4 PNRR - Lanţ industrial de producţie şi/sau asamblare şi/sau reciclare a bateriilor, a celulelor şi panourilor fotovoltaice (inclusiv echipamente auxiliare), precum şi noi capacităţi de stocare a energiei electrice, Sub-măsura 4.3 - Sprijinirea investiţiilor în dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei elecrice (baterii)”, informează ministerul.

Obiectivul apelului de proiecte este punerea în funcţiune a unei capacităţi de minimum 240 MW (sau 480 MWh) de stocare a energiei electrice în baterii, până la 30 iunie 2026, contribuind la atingerea obiectivelor asumate de România în cadrul PNRR, în urma unui apel de proiecte cu criterii de selecţie care asigură conformitatea cu Ghidul tehnic „a nu prejudicia în mod semnificativ” (2021/C58 /01).

Apelul competitiv este deschis până la data de 21 martie ora 00.00.

Sunt eligibile achiziţionarea de instalaţii/echipamente pentru construirea de capacităţi noi de stocare a energiei electrice în baterii şi construcţiile care fac obiectul proiectului de stocare a energiei electrice în baterii.

Bugetul total aferent schemei este echivalentul în lei a sumei de 79.600.000 euro, calculat la cursul InforEuro din luna precedenta lansării procedurii de ofertare concurenţială (ianuarie 2024), fonduri europene asigurate prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă în cadrul PNRR, investiţia I4.

Pot aplica microîntreprinderile, întreprinderile mici, întreprinderile mijlocii şi întreprinderile mari care au înscrise în actul constitutiv activităţi privind producerea şi comercializarea de energie electrică, corespunzătoare diviziunii 35: „Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat” din clasificarea codurilor CAEN rev. 2 sau echivalent.

Cel de-al doilea apel se referă la proiecte pentru sprijinirea investiţiilor în construirea de noi capacităţi de producţie, asamblare şi reciclare a bateriilor, şi pentru sprijinirea investiţiilor în construirea de noi capacităţi de producţie, asamblare şi reciclare a celulelor şi panourilor fotovoltaice aferent Investiţiei 4 - Lanţ industrial de producţie şi/sau asamblare şi/sau reciclare a bateriilor, a celulelor şi panourilor fotovoltaice (inclusiv echipamente auxiliare), precum şi noi capacităţi de stocare a energiei electrice, Sub-măsura 4.1 Sprijinirea investiţiilor în întregul lanţ valoric al bateriilor (producţie şi/sau asamblare şi reciclare) şi sub-măsura 4.2 Sprijinirea investiţiilor în întregul lanţ valoric al celulelor şi panourilor fotovoltaice (producţie şi/sau asamblare şi reciclare).

Apelul de proiecte lansat este apel competitiv (Procedură de ofertare concurenţială), pe bază de criterii de selecţie şi punctaj, cu depunere la termen, între 8 februarie 2024, ora 09:00 şi 21 martie 2024, ora 17:00.

Bugetul total aferent apelului de proiecte este echivalentul în lei al sumei de 199.000.000 euro, calculat la cursul InforEuro din luna precedenta lansării procedurii de ofertare concurenţială (ianuarie 2024 - respectiv 1 euro = 4.9753 lei), fonduri europene asigurate prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă în cadrul PNRR, investiţia I4, defalcat după cum urmează:

- Realizarea capacităţilor noi de producţie şi/sau asamblare şi reciclare a bateriilor: 149.250.000 euro

- Realizarea capacităţilor noi de producţie şi/sau asamblare şi reciclare a celulelor si panourilor fotovoltaice inclusiv reciclarea: 49.750.000 euro.

Obiectivele apelului de proiecte sunt:

- punerea în funcţiune a unei capacităţi de minimum 2 GW/an de producţie şi/sau asamblare şi reciclare a bateriilor, până la 30 iunie 2026, contribuind la atingerea obiectivelor asumate de România în cadrul PNRR – Componenta C6. Energie, măsura de investiţii I.4. Lanţ industrial de producţie şi/sau asamblare şi/sau reciclare a bateriilor, a celulelor şi panourilor fotovoltaice (inclusiv echipamente auxiliare), precum şi noi capacităţi de stocare a energiei electrice;

- punerea în funcţiune a unei capacităţi de minimum 200 MW/an de producţie şi/sau asamblare şi reciclare a celulelor sau panourilor fotovoltaice, până în 30 iunie 2026, contribuind la atingerea obiectivelor asumate de România în cadrul PNRR – Componenta C6. Energie, măsura de investiţii I.4. Lanţ industrial de producţie şi/sau asamblare şi reciclare a bateriilor, a celulelor şi panourilor fotovoltaice (inclusiv echipamente auxiliare), precum şi noi capacităţi de stocare a energiei electrice.

Se finanţează construirea de noi capacităţi de producţie şi/sau asamblare şi reciclare a bateriilor, care include orice combinatie a activitatilor de producţie de electrozi si/sau componente ale electrozilor si bateriilor inclusiv reciclare, precum şi asamblarea electrozilor in baterii si testarea/condiţionarea bateriilor inclusiv reciclare.

De asemenea, se finanţează construirea de noi capacităţi de producţie şi/sau asamblare şi reciclare a celulelor sau panourilor fotovoltaice, care include orice combinatie a activitatilor de producţie de polisilicon şi plachete, inclusiv reciclare şi asamblare de celule si module fotovoltaice, inclusiv reciclare.

Activităţile eligibile sunt achiziţionarea de instalaţii/echipamente pentru construirea de capacităţi noi de producţie şi/sau asamblare şi reciclare a bateriilor şi achiziţionarea de instalaţii/echipamente pentru construirea de capacităţi noi de producţie şi/sau asamblare şi reciclare a celulelor şi panourilor fotovoltaice.

Solicitanţi eligibili în cadrul apelului sunt microîntreprinderile, întreprinderile mici, întreprinderile mijlocii şi întreprinderile mari care au înscrise în actul constituiv cel puţin una dintre activităţile având codurile CAEN (sau echivalent):

-         3832 – Recuperarea materialelor reciclabile sortate,

-         2720 – Fabricarea bateriilor şi acumulatorilor,

-         2790 – Fabricarea altor echipamente electrice.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.