Inflaţia anuală a preţurilor de consum din Turcia s-a accelerat la 67,07% în februarie, a declarat luni Institutul de Statistică din Turcia, depăşind aşteptările, potrivit CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Analiştii intervievaţi de Reuters au anticipat că inflaţia anuală va urca la 65,7% luna trecută.

Sectorul combinat de hoteluri, cafenele şi restaurante a înregistrat cea mai mare creştere anuală a preţurilor, cu 94,78%, urmat de educaţie, cu 91,84%, în timp ce creşterea pentru sănătate a fost de 81,25% şi transporturi la 77,98%, potrivit institutului de statistică.

Preţurile de consum pentru alimente şi băuturi nealcoolice au crescut cu 71,12% în februarie faţă de anul precedent şi au înregistrat o creştere lunară surprinzător de mare, de 8,25%.

Rata lunară de variaţie a inflaţiei din ţară din ianuarie până în februarie a fost de 4,53%.

Cifrele ridicate alimentează îngrijorarea că banca centrală a Turciei, care a indicat luna trecută că ciclul său dureros de majorare a ratei dobânzii, de opt luni, s-a încheiat, ar putea fi nevoită să revină la înăsprirea politicii monetare.

”Accelerarea mai puternică decât aşteptările a inflaţiei din Turcia, la 67,1% a/a în , se adaugă îngrijorărilor noastre, având în vedere că aceasta vine pe fondul unei creşteri mari a preţurilor în ianuarie şi al creşterii puternice a cheltuielilor gospodăriilor în T4”, a afirmat Liam Peach, economist senior pentru pieţele emergente la Capital Economics, cu sediul la Londra, într-o notă de cercetare.

”Presiunile preţurilor de bază continuă să fie mari şi, dacă acest lucru continuă, posibilitatea unei reluări a ciclului de înăsprire al băncii centrale va creşte în lunile următoare”, a spus el.

Unii analişti au anticipat o eventuală încetinire a inflaţiei până la aproximativ 35% până la sfârşitul acestui an.

Potrivit Capital Economics, ultimele cifre ”subliniază faptul că presiunile inflaţioniste din economie rămân foarte puternice şi sugerează că procesul de dezinflaţie a regresat la începutul acestui an”.

Ministrul turc de Finanţe, Mehmet Simsek, a fost citat de Reuters că a afirmat că inflaţia din ţară va rămâne ridicată în prima jumătate a anului ”din cauza efectelor de bază şi a impactului întârziat al majorărilor dobânzilor”, dar că indicatorul va scădea în următoarele 12 luni.

Inflaţia constant ridicată a fost alimentată de moneda slăbită dramatic a Turciei, lira, care este la un minim record în raport cu dolarul.

Lira s-a tranzacţionat luni la 31.43 unităţi pentru un dolar. Moneda turcă a pierdut 40% din valoarea sa faţă de dolar în ultimul an şi 82,6% în ultimii cinci ani.

Dobânda cheie a Turciei este în prezent la 45%, după o creştere cumulată de 36,50 de puncte procentuale din mai 2023.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.