Premierul Sorin Grindeanu a promis marţi, după o întâlnire cu şeful Fiscului, că va readuce la 25% sporul de risc şi suprasolicitare neuropsihică pentru inspectorii direcţiei antifraudă din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), după ce sporul a fost redus la 5% printr-un ordin intrat în vigoare de la 1 martie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Două ordine semnate de preşedintele ANAF, Bogdan Stan, şi intrate în vigoare la 1 martie au anulat sporul de 25% şi au introdus un spor de doar 5%, în locul beneficiului anulat. ANAF a precizat, luni, că decizia a fost cauzată de lipsa fondurilor.

Subiectul a fost discutat la întâlnirea de lucru de marţi dintre premierul Sorin Grindeanu, şeful ANAF, Bogdan Nicolae Stan, şi secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Ionuţ Mişa.

"Preşedintele ANAF, Bogdan Nicolae Stan, a comunicat premierului că măsura reducerii acestui spor este una strict temporară.  Şeful Executivului a precizat că susţine activitatea angajaţilor ANAF şi la rectificarea bugetară vor fi alocate fondurile necesare pentru reluarea plăţii acestui spor la nivelul de 25% din salariul de încadrare", se arată într-un comunicat al Guvernului. 

Preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, a susţinut, luni, că decizia de scădere a sporului de la 25% la 5% este nejustificată, în condiţiile în care riscul în combaterea şi impunerea disciplinei economico-financiare a crescut.

Decizia conducerii ANAF a fost luată în condiţiile în care execuţia bugetară din primele două luni ale acestui an a fost considerată slabă de economişti.

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a avertizat duminică, la Digi 24, că Guvernul va fi nevoit să ia măsuri, dacă cifrele bugetare vor arăta la fel de rău după primele trei luni ca la finele lunii ianuarie, cu venituri în scădere şi o colectare foarte slabă.

Prima ocazie va fi rectificarea bugetară, care poate fi făcută cel mai devreme în iulie, având posibilitatea să reducă cheltuielile sau să crească veniturile, care oricum sunt cele mai mici din Europa, a menţionat Dumitru.

Datele publicate de Ministerul Finanţelor arată că veniturile bugetului general consolidat au fost în ianuarie de 19,2 miliarde lei, echivalent cu 2,4% din PIB, fiind cu 5,7% mai mici faţă de ianuarie 2016.

Încasările din TVA au înregistrat o scădere dramatică faţă de ianuarie 2016, cu 24,8%.

Pe de altă parte, cheltuielile bugetului general consolidat, de 16,2 miliarde lei, au crescut cu 3,5% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

Execuţia bugetară s-a încheiat cu un excedent de 3 miliarde lei (0,37% din PIB), în scădere de la 4,7 miliarde lei (0,62% din PIB) în ianuarie 2016.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.