Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezenţa virusului gripei aviare H5N1 în probele prelevate de la două păsări moarte dintr-o gospodărie din localitatea Ţigăneşti, judeţul Teleorman, situată la 130 de metri ce cea în care, la sfârşitul săptămânii trecute, a fost depistat un prim focar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Azi, 31 octombrie, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezenţa virusului gripei aviare H5N1 la doua probe prelevate de la doua pasări moarte, dintr-o gospodărie aflată în imediata proximitate a exploataţiei unde a fost diagnosticat focarul primar, din localitatea Ţigăneşti, judeţul Teleorman. Având în vedere că această gospodărie se află la o distanţă de 130 de m de locul unde a fost diagnosticat focarul primar, acesta este considerat focar secundar de influenţă aviară”, anunţă ANSVSA.

Conform procedurilor, cele 42 de păsări (23 de raţe şi 19 găini) din gospodărie au fost ucise, cadavrele au fost ecarisate prin îngropare împreună cu resturile de furaje şi aşternuturile contaminate. După îndepărtarea cadavrelor şi a deşeurilor în gospodăriile afectate au fost finalizate primele dezinfecţii. Se menţin măsurile pentru combaterea şi stingerea focarelor de gripă aviară adoptate de Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Teleorman.

Măsurile prevăzute în decizia CLCB se vor menţine cel puţin treizeci de zile de la data încheierii operaţiunilor preliminare de curăţare şi dezinfecţie a exploataţiilor infectate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă.

Ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalităţile la păsări şi la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării noastre.

Sâmbătă, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezenţa virusului gripei aviare H5N1 în probele prelevate de la o pasăre dintr-o gospodărie cu un efectiv de 120 de păsări (40 curci, 45 de gâşte, 10 raţe, 25 de găini) din aceeaşi localitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.