Compania de evaluare financiară Fitch a menţinut constante ratingurile pentru Bucureşti, cu perspectivă stabilă, datorită performanţelor operaţionale ridicate, susţinute de un nivel al datoriilor şi al serviciului acestora conform cu calificativele şi a bazei de impozitare solide.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută şi în lei a fost menţinut la nivelul BBB-.

În cazul datoriilor pe termen scurt în valută, calificativul a rămas la nivelul F3, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Perspectivele sunt stabile pentru toate aceste categorii.

Calificativele iau în considerare rolul Bucureştiului de centru economic şi financiar şi a nivelului bunăstării cu mult peste media naţională. Ratingurile reflectă şi nivelul ridicat al necesarului de investiţii şi incertitudinile legate de cheltuieli neprevăzute.

Fitch anticipează, într-un scenariu de bază, că performanţele Bucureştiului vor rămâne stabile în perioada 2017-2018. Bucureştiul se bazează mai puţin pe transferurile de TVA ale Guvernului central şi nu ar trebui să fie afectat în mod deosebit de reducerea cu patru puncte procentuale a ratei de bază a TVA, la 20%, în 2016.

În urma alegerilor locale din iunie 2016, s-a instalat un nou primar şi rămân unele incertitudini legate de cheltuielile de capital. Guvernul intenţionează să dezvolte în continuare infrastructura oraşului şi în special infrastructura rutieră, dar planul final de investiţii pentru 2017 nu a fost aprobat.

Potrivit bilanţului Primăriei, datoria totală pe termen lung a fost de 2.896 de milioane de RON în al treilea trimestru al anului 2016, faţă de 2.986 de milioane de RON la finalul lui 2015, în concordanţă cu scenariul de bază al agenţiei, potrivit căruia Bucureştiul ar urma să îşi crească uşor datoria directă în 2016-2018, iar ca riscul direct să rămână în jurul a trei miliarde de RON.

Primăria Bucureşti este expusă la datoriile RADET, care avea la la sfârşitul lui 2015 datorii de 3,7 miliarde de lei către Electrocentrale Bucureşti, constând în energie consumată şi penalităţi.

Ratingurile Primăriei Bucureşti sunt constrânse de ratingurile de ţară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.