Banca Naţională a României (BNR) a anunţat vineri un curs de referinţă de 4,5366 lei/euro, în creştere cu aproape 2 bani faţă de cotaţia de precedentă, ca urmare a turbulenţelor generate în pieţe de votul pro-Brexit din Marea Britanie, însă leul a rezistat mult mai bine decât celelalte monede cu regim similar din regiune, iar devalorizarea monedei româneşt a fost sub aşteptări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Joi, BNR a afişat un curs de referinţă de 4,5179 lei/euro.

Euro a deschis şedinţa de tranzacţionare la 4,56 lei, nivel maxim din martie 2014, dar a rămas foarte puţin timp la acest nivel, cursul coborând rapid spre 4,54 lei/euro. 

Ulterior, după calmarea pieţelor, euro a revenit sub pragul de 4,54 lei. Analiştii nu exclud o intervenţie a băncii centrale pentru a susţine leul. 

"Alte monede din regiune s-au depreciat mai mult, iar acest fapt ar putea indica o intervenţie a băncii centrale pentru a atenua tendinţa (de depeciere), dar datele privind rezervele valutare d săptămâna viitoare ar putea aduce clarificări", se arată într-un raport al ING.

Analiştii se aştepată la o perioadă de volatilitate ridicată pe piaţa valutară, până când se va reduce tensiunea de pe pieţele internaţionale.

Rezultatul neaşteptat al referendumului din Marea Britanie a dezgheţat dobânzile interbancare. Indicatorul Robor la 3 luni, în funcţie de care se calculează majoritatea creditelor în lei, a urcat vineri la 0,85% pe an, după ce a stagnat în ultimele luni la 0,75%-0,76%, arată datele Băncii Naţionale a României.

Nivelul de vineri este unul maxim al ultimelor cinci luni, fiind neatins din 1 februarie. 

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat puternic, cu aproape 11 bani (2,7%) în raport cu leul, până la 4,0766 lei, de la nivelul anterior, de 3,9699 lei.

Nivelul de vineri al cursului dolarului în raport cu leul nu a mai fost atins din 3 martie, când BNR a afişat un curs de referinţă de 4,0986 lei/dolar. 

Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar inporturile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.

Cursul francului elveţian, considerat monedă-refugiu în perioade de turbulenţe, a crescut cu peste 1 ban, la 4,1791 lei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.