Conducătorii autorităţilor vamale din România şi R.Moldova au semnat Planul comun de acţiuni privind fluidizarea traficului transfrontalier în punctele de trecere a frontierei comune, care prevede, printre altele, suplimentarea numărului de lucrători vamali din cadrul birourilor vamale din România situate la frontiera comună cu Republica Moldova, pentru sincronizarea acestuia cu numărul funcţionarilor vamali din cadrul posturilor vamale de frontieră din Republica Moldova şi redirecţionarea unei părţi din traficul crescut de la punctul de trecere Giurgiuleşti-Galaţi spre alte puncte de frontieră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Planul a fost semnat cu ocazia întrevederii trilaterale a conducătorilor autorităţilor vamale şi de frontieră din România, Ucraina şi Republica Moldova, desfăşurată la punctul de trecere a frontierei dintre România şi Ucraina, la biroul vamal de frontieră Siret-Porubne.

În Planul comun se regăsesc acţiuni precum: suplimentarea numărului de lucrători vamali din cadrul birourilor vamale din România situate la frontiera comună cu Republica Moldova, pentru sincronizarea acestuia cu numărul funcţionarilor vamali din cadrul posturilor vamale de frontieră din Republica Moldova; dispunerea redirecţionării unei părţi din traficul crescut de la punctul de trecere Giurgiuleşti-Galaţi spre alte puncte de trecere; iniţierea demersurilor către alte instituţii cu atribuţii de control în cazul transportului de mărfuri, în vederea sincronizării acţiunilor necesare pentru fluidizarea traficului de mărfuri prin birourile şi posturile vamale de frontieră; susţinerea implementării conceptului de controale coordonate şi alte măsuri care ţin de accelerarea procesului de traversare a frontierei.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

O altă acţiune agreată de ambele autorităţi vamale vizează implementarea schimbului de date electronice referitor la camioanele goale care traversează frontiera între cele două state, pe baza experienţei acumulate în cadrul Proiectului pilot între autorităţile vamale din România şi Republica Moldova privind schimbul automat de informaţii vamale prin intermediul sistemului de Schimb Electronic Sistematic de Date (SEED) cu suportul Programului UE „EU4Digital”.

Părţile şi-au reafirmat reciproc angajamentul ferm pentru punerea în aplicare a înţelegerilor convenite, în perioada imediat următoare.

Elaborarea şi coordonarea propunerilor incluse în Planul comun de acţiuni a fost unul dintre subiectele întrevederii bilaterale de lucru desfăşurate între conducătorii celor două autorităţi vamale în data de 09 iunie, în postul vamal de frontieră Cahul, din Republica Moldova. Principalele subiecte de pe agenda întâlnirii de lucru au vizat fluidizarea traficului de mărfuri şi a mijloacelor de transport la frontiera comună, mecanismele şi instrumentele de intervenire promptă în vederea minimizării timpilor de aşteptare şi simplificarea procesului de vămuire a mijloacelor de transport în birourile şi în posturile vamale de frontieră.

În data de 21 iunie conducerea Autorităţii Vamale Române a avut o întâlnire de lucru cu delegaţiile autorităţilor vamale din Ucraina şi Republica Moldova în biroul vamal de frontieră  Siret.

Întâlnirea a fost organizată de Bogdan-Lari Mihei, preşedintele Autorităţii Vamale Române şi de reprezentantul Misiunii de consiliere a Uniunii Europene (EUAM) în Ucraina, iar la şedinţa de lucru au participat delegaţiile autorităţilor vamale din Ucraina şi Republica Moldova precum şi reprezentanţi ai altor instituţii şi autorităţi locale.

Principalele subiecte de pe agenda întâlnirii au vizat: fluidizarea traficului de marfuri şi a mijloacelor de transport la frontiera comună, mecanismele şi propunerile de intervenţie promptă în vederea minimizării timpilor de aşteptare şi simplificării procesului de vămuire a mijloacelor de transport în birourile vamale de frontieră.

La întâlnire, preşedintele Autorităţii Vamale Române a prezentat măsurile dispuse în legătură cu întărirea capacităţii de control la  birourile vamale de frontieră, inclusiv prin alocarea de personal vamal delegat din alte structuri ale autorităţii vamale.

În 11 iunie, autorităţile române şi cele din Republica Moldova au luat o serie de decizii, la nivelul Poliţiei de Frontieră, pentru fluidizarea traficului de mărfuri în Punctele de Trecere a Frontierei dintre cele două ţări. Printre măsuri se numărau crearea unui culoar verde pentru camioanele care transportă mărfuri perisabile şi centru cele care sunt goale. 

Vineri, timpul de aşteptare pentru camioane la Vama Siret era de 960 de minute.

Atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi premierul Nicolae Ciucă, s-au pronunţat pe tema aglomeraţiei de la frontiera de est şi a timpilor mari de aşteptare şi au solcitat găsirea unor soluţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.