Complexul Energetic Oltenia (CEO) trebuie să aibă o comunicare mai bună cu sătenii din Runcurel, judeţul Gorj, care urmează să fie expropriaţi pentru extinderea unei cariere de lignit a companiei, şi să le explice cât mai corect condiţiile şi etapele în care se va desfăşura procesul, după ce au existat numeroase probleme ridicate de localnici, precum şi de ONG-uri legat de modul în care se face exproprierea şi de preţul plătit pentru relocare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Satul Runcurel din judeţul Gorj, situat între carierele de lignit Jilţ Nord şi Roşiuţa, este inclus în coridorul de expropriere al proiectului ”Deschiderea şi punerea în exploatare a carierei Jilţ Nord la o capacitate de 4,5 milioane tone/an lignit”.

Prin HG 960/2015, Guvernul permite Complexului Energetic Oltenia (CEO), compania beneficiară, exproprierea a peste 100 de familii uzând de statutul de cauză de utilitate publică.

Mai mulţi activişti Greenpeace şi o parte dintre localnicii care urmează să fie evacuaţi au protestat la începutul lunii aprilie în Runcurel faţă de modul în care se face exproprierea, fiind totodată nemulţumiţi de cuantumul despăgubirilor pe care urmează să le primească.

”CEO va plăti proprietarilor de terenuri un preţ stabilit unilateral, prea mic pentru a le permite acestora din urmă refacerea unor gospodării similare în alte localităţi”, au afirmat reprezentanţii Greenpeace la acel moment.

Potrivit hotărârii de Guvern, cuantumul total al despăgubirilor este de 15.488.828 lei, pentru peste 1.300 de proprietăţi din comuna Mătăsari, oamenii primind 5,2 sau 4 lei pe metru pătrat pentru gospodăriile lor şi alte terenuri.

Reprezentanţii CEO au prezentat joi un raport în cadrul unei întâlniri la Ministerul Energiei despre desfăşurarea acestui process, început din anul 2012.

“Avem deja gospodării în curs de strămutare în vatra de sat de la Teleşti şi pregătim strămutarea bisericii din Runcurel şi a cimitirului. Oamenii au documentele depuse, evaluarea este făcută urmează procedurile specifice privind transferul de proprietate”, afirmat directorul Direcţiei de Investiţii din cadrul Diviziei Miniere CEO, Adrian Petrescu.

El a arătat că unii oameni doresc strămutarea, iar alţii relocarea.

“Am investit un timp important în aceşti ani comunicând cu fiecare gospodărie, avem un centralizator cu fiecare opţiune pentru că ne-am deplasat din poartă în poartă. Avem 12 oameni mereu pe teren, şase de la Jilţ-Nord, şase de la Jilţ-Sud, care lucrează pe sectorul de achiziţii terenuri în sectorul care ne aparţine nouă”, a mai spus Petrescu.

Secretarul de stat în Ministerul Energiei Corina Popescu le-a atras atenţia reprezentanţilor CE Oltenia că trebuie să informeze oamenii corect şi complet, iar întregul proces să se desfăşoare în condiţiile cadrului legal în vigoare.

“Înţelegem că sunt probleme de comunicare, de aceea este necesar ca CEO să aibă un plan de măsuri pentru îmbunătăţirea modului în care se ţine legătura cu oamenii. Pe de altă parte, situaţia trebuie analizată corect, fără să ţină cont de interese personale, ci doar de aplicarea legii şi de asigurarea condiţiilor pentru oamenii expropriaţi”, a subliniat Popescu.

Oficialul apreciază că modul de expropriere stabilit prin hotărârea de Givern nu lasă loc pentru abuzuri.

Reprezentanţii CEO în Comitetul de Coordonare a Activităţii Miniere au precizat că exproprierile vor respecta cu stricteţe cadrul legal.

La rândul său, ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Violeta Alexandru, i-a asigurat că, dacă este necesar, ministerul pe care-l conduce va contribui la informarea şi comunicarea mai bună, în funcţie de deciziile CEO.

“Sunt aici pentru a sprijini, dacă este necesar, într-un proces de comunicare cât mai clară a condiţiilor de expropriere care îi vizează pe locuitorii de la Runcurel sesizând, la semnalele societăţii civile, o nevoie de a comunica cât mai explicit toate condiţiile şi etapele în care acest proces se va desfăşura”, a afirmat Alexandru.

Ministrul a punctat că sunt importante atât obiectivele de investiţii, cât şi comunicarea condiţiilor, mai ales când este vorba despre o comunitate, de viaţa unor oameni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.