Directorii companiilor din România se aşteaptă la o creştere a activităţii în toate sectoarele economice, în perioada aprilie-iunie, dar şi a preţurilor în comerţul cu amănuntul, estimând totodată un avans moderat al numărului de salariaţi în construcţii, comerţul cu amănuntul şi pe segmentul serviciilor, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Managerii firmelor care activează în industria prelucrătoare preconizează o creştere a producţiei în intervalul aprilie-iunie (sold conjunctural +18%), cu o tendinţă accentuată chair în fabricarea substanţelor şi produselor chimice (sold conjunctural +42%), potrivit rezultatelor anchetei de conjunctură din aprilie realizată de INS.

Pe de altă parte, în sectorul fabricării tutunului se aşteaptă o tendinţă de scădere accentuată a producţiei (sold conjunctural -43%).

Soldul conjunctural indică percepţia conducătorilor companiilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.

Preţurile produselor industriale ar trebui să fie relativ stabile cele trei luni (sold conjunctural +1%), la fel ca şi numărul de salariaţi (sold conjunctural +2%).

În construcţii, managerii văd un avans al producţiei (sold conjunctural +28%) şi al stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +23%). În plus, estimează o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%), în timp ce preţurile lucrărilor de construcţii ar urma să fie relativ stabile (sold conjunctural +3%).

Activitatea economică în comerţul cu amănuntul va creşte până în iunie (sold conjunctural +26%), precum şi volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (sold conjunctural +19%).

Ca atare, firmele din domeniu vor avea nemvoie de mai mulţi angajaţi (sold conjunctural +9%), iar preţurile ar putea să urce moderat (sold conjunctural +7%).

Şi afacerile pe zona serviciilor vor spori în intervalul menţionat (sold conjunctural +16%), unde însă numărul de salariaţi va fi relativ stabil (sold conjunctural +4%), ca şi preţurile de vânzare sau de facturare ale serviciilor prestate (sold conjunctural +2%).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.