Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, un indicator al afacerilor dintre firmele din sectorul de comerţ, a avansat în luna mai cu 8,8% faţă de aceeaşi lună din 2015, ritm uşor atenuat comparativ cu cel din aprilie, creşterea fiind susţinută în special de comerţul cu maşini, echipamente şi produse agricole, arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În aprilie, afacerile din comerţul cu ridicata au crescut cu 9,3% în ritm anual, impulsionate de comerţul cu maşini şi alimente.

Cumulat pe primele cinci luni, afacerile din comerţul cu ridicata au crescut cu 7,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei. Parteneri: ACUE, Hidroelectrica, Transgaz
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Cea mai mare creştere s-a înregistrat, în luna mai 2016, în comerţul cu ridicata de maşini, echipamente şi furnituri, sector în care afacerile au fost mai mari cu 29,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, potrivit datelor INS.

Comerţul en gros cu produse agricole neprelucrate şi animale vii a avansat în luna mai cu 23,6%, iar afacerile cu bunuri de consum nealimentare au crescut cu 16,1%.

Faţă de luna anterioară, comerţul en gros a scăzut în luna mai cu 2,9% pe serie brută şi cu 1,1% în cifre ajustate în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi variaţiile sezoniere. 

Statisticile nu includ comerţul dintre firme cu autovehicule şi motociclete.

Comerţul cu ridicata este practicat în special de comercianţii care cumpără produse în cantităţi mari, pe care le revând în cantităţi mai mici altor comercianţi sau clienţi finali.

Anul trecut, comerţul en gros a înregistrat un avans de 4,1% comparativ cu 2014, în special ca urmare a creşterii cu 17,4% din afacerile cu echipamente informatice şi de telecomunicaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.