CEC Bank anunţă că a înregistrat un profit net estimat, neauditat, de 515,8 milioane lei în anul 2023. Banca a raportat o creştere a activelor nete până la 83,5 miliarde lei, în creştere cu 35% faţă de perioada similară a anului 2022.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Banca a încheiat 2022 cu un profit net estimat, neauditat, de 446,8 milioane de lei, astfel că, raportat la anul 2022, majorarea a fost de 15,4%.

”CEC Bank a înregistrat un profit net estimat, neauditat, de 515,8 milioane lei în anul 2023. Banca a continuat să-şi consolideze poziţia pe piaţă şi a înregistrat o creştere a activelor nete până la 83,5 miliarde lei – în creştere cu 35% faţă de perioada similară a anului trecut”, anunţă banca.

 Veniturile nete operaţionale au crescut cu 11% faţă de anul 2022, până la 2 miliarde lei.

“2023 a fost încă un an de creştere şi transformare pentru CEC Bank, un an care ne-a reconfirmat poziţia de bancă puternică, stabilă, incluzivă, capabilă să facă faţă oricăror provocări prezente şi viitoare. Ne-am majorat activele cu 35% faţă de perioada similară a anului trecut, ceea ce ne-a propulsat în topul primelor trei bănci din piaţă. Am pus bazele grupului financiar prin achiziţia pachetului de 99,993% din capitalul social al Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR), am menţinut ritmul de transformare şi digitalizare şi am emis cu succes un nou pachet de obligaţiuni în cadrul Programului Multianual EMTN. Am continuat să fim unul dintre cei mai importanţi finanţatori ai economiei româneşti, atât pentru companii mari şi IMM, cât şi pentru persoane fizice, şi am rămas una dintre băncile care au prioritizat incluziunea financiară şi am demarat iniţiative pentru consolidarea principiilor ESG în organizaţia noastră. Am încredere că anul 2024, an în care CEC Bank împlineşte 160 de ani de când este parte din viaţa românilor, va fi încă o etapă de succes în îndeplinirea obiectivelor planului nostru strategic”, a spus Bogdan Neacşu, preşedinte CEC Bank.

Banca şi-a îmbunătăţit eficienţa operaţională prin controlul strict al cheltuielilor de funcţionare (amortizare, cheltuieli administrative, personal etc.) care au crescut cu 7% faţă de perioada similară a anului precedent, în timp ce rata inflaţiei în acest interval a fost de 6,6%.

Valoarea brută a creditelor în sold acordate clienţilor se ridică la 33,2 miliarde lei, în creştere cu 8% faţă de perioada similară din 2022, în timp ce depozitele atrase de la clienţi au crescut cu circa 39% faţă de sfârşitul anului trecut, până la 72,7 miliarde lei.

Rata fondurilor proprii totale se situa la un nivel de 24,2%, la sfârşitul lui 2023, în scădere uşoară faţă de finalul anului 2022 (24,7%). De asemenea, banca înregistrează o poziţie solidă din punct de vedere al lichidităţii, valoarea indicatorului LCR fiind 353,45%, în creştere semnificativă faţă de valoarea înregistrată în 2022 (268,3% - date auditate).

”Banca şi-a intensificat eforturile de îmbunătăţire a calităţii activelor, rata creditelor si avansurilor neperformante (potrivit definitiei ABE) scăzând de la 4,4% la 4,1% în decembrie 2023”, mai arată banca.

Rata de rentabilitate a capitalurilor (ROE) a fost de 11,83%, marcând o creştere semnificativă faţă de rata de rentabilitate înregistrată în anul 2022 (10,95%), datorită creşterii veniturilor operaţionale şi controlului cheltuielilor de funcţionare. De asemenea, rata de eficienţă a activităţii bancare (C/I) s-a îmbunătăţit de la 54% la decembrie 2022 la 50,5% la decembrie 2023.

CEC Bank a acordat peste 58.000 de credite noi în 2023, cu o valoare cumulată de aproximativ 10,5 miliarde de lei.

Creditele nou acordate în 2023 clienţilor corporate sunt în valoare de peste 8,5 miliarde de lei, din care 3,4 miliarde de lei au fost acordate clienţilor nou intraţi în portofoliul băncii. Principalele domenii de activitate finanţate, în corelaţie cu programele care vizează proiecte de interes naţional şi regional au fost: agricultura, industria, comerţul, construcţiile.

”Agricultura a avut cea mai mare creştere în portofoliul CEC Bank, fiind al doilea domeniu finanţat de către bancă, soldul creditelor şi angajamentelor de finanţare a crescut până la 5,1 miliarde de lei (+ 26% faţă de decembrie 2022). CEC Bank a lansat, în premieră în sectorul bancar, facilitatea APIA Optim 5x pentru sectorul vegetal şi animal, consolidând astfel sprijinul acordat companiilor, în linie cu strategia sa de afaceri. De asemenea, CEC Bank a completat oferta de creditare dedicată domeniului agricol cu un nou produs – Fast Track, prin care se asigură o finanţare rapidă pentru capital de lucru şi investiţii”, mai menţionează banca.

Peste 48.000 de români, persoane fizice, au beneficiat de finanţări în valoare de 1,9 miliarde lei, destinate investiţiilor imobiliare sau concretizării altor proiecte personale.

În acelaşi timp, CEC Bank a ajuns pe locul 5 în topul băncilor dealeri primari pe piaţa titlurilor de stat la finalul anului 2023.

Numărul clienţilor care au accesat produse de creditare prin fluxuri 100% sau partial digitale (canal online şi reţeaua de unităţi teritorialea) s-a dublat faţă de anul 2022, la fel şi numărul celor care au accesat pachete de produse şi servicii online.

CEC Bank ocupă locul al treilea în clasamentul sistemului bancar românesc după numărul de ATM-uri şi MFM-uri deţinute – 1.354 echipamente. Dintre acestea, aproape 1.300 sunt echipamente noi de ultimă generaţie. Anul acesta avem în plan finalizarea procesului de modernizare a întregii reţele.

Numărul de tranzacţii financiare derulate prin carduri şi prin reteaua de echipamente ATM şi POS (ghiseu şi comercianţi fizici şi virtuali, inclusiv SNEP – ghiseul.ro) a depăşit 100 milioane - în creştere, faţă de anul anterior, cu peste 30%, în timp ce valoarea tranzacţiilor financiare a depăşit 35 miliarde de lei (în creştere cu 21%). Totodată, plăţile la comercianţi efectuate cu cardurile, atât la cei fizici cât şi la cei virtuali, au înregistrat creşteri de peste 35%, atât ca număr cât şi ca valoare.

Valoarea investiţiilor realizate în 2023 se ridică la 175 milioane de lei, în creştere cu peste 40% faţă de anul anterior, din care peste 73% vizează investiţii în sisteme IT.

În fază avansată se află următoarele proiecte: Achiziţia noului Sistem Core Banking, care va înlocui actualul Core Banking cu un sistem modern şi robust, capabil să răspundă cerinţelor de dezvoltare ale Băncii; Relocarea Centrului de Date existent într-o locaţie modernă, cu caracteristici de Data Center, prin care să fie asigurată resilienţa operaţională.

CEC Bank este instituţia financiară cu cea mai lungă tradiţie din România. Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă reţea naţională, cu peste 1.000 de sucursale şi unităţi teritoriale şi cu active de 83,5 miliarde lei, la sfârşitul anului 2023.

Grupul CEC Bank a luat fiinţă prin preluarea, la data de 27.07.2023, de către CEC Bank S.A., a pachetului majoritar de acţiuni (99,993%) al Fondului de Garantare a Creditului Rural – I.F.N. S.A. (FGCR), alături de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

FGCR are ca obiect principal de activitate asumarea de angajamente de garantare şi emiterea de garanţii pe seama fondurilor publice, a surselor proprii şi a oricăror alte surse pentru credite şi alte instrumente de finanţare care pot fi obţinute de persoane fizice şi juridice - producători agricoli şi procesatori de produse agro-alimentare, pentru realizarea producţiei agricole, stocarea / procesarea produselor agricole şi realizarea obiectivelor de investiţii în aceste domenii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.