Bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) a fost aprobat sâmbătă, în cadrul Comisiilor reunite de buget-finanţe,în forma propusă de Guvern, iar toate cele 339 de amendamente propuse pentru suplimentarea veniturilor au fost respinse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Sevil Shhaideh a declarat că bugetul total pentru Ministerul Dezvoltarii Regionale este de 6,9 miliarde lei, din care de la bugetul de stat - 6,6 miliarde de lei.

“Elementele princicipale ale bugetului sunt transferurile între unităţi ale administraţiei publice - 2,8 miliarde de lei, programele din fonduri externe nerambursabile pentru exerciţiul 2007-2013 - 529.000 lei, programele pentru exerciţiu 2014-2020 - 2,2 miliarde de lei - şi cheltuielile privind ANL-uri - 101.000 lei”, a afirmat Shhaideh.

În cadrul dezbaterilor, senatorul Carmen Hărău a atras atenţia asupăra Ordonanţei de Urgenţă 9/2017, aprobată în 25 ianuarie şi publicată în Monitorul Oficial pe 30 ianuarie.

OUG 9/2017 a abrogat mai multe articole din Legea finanţelor publice, care impuneau limite cheltuielilor ce pot fi angajate în timpul exerciţiului bugetar.

“Din punct de vedere fiscal, mi se pare o ordonanţă la fel de gravă ca ordonanţa pentru care stau oamenii în stradă, pentru că la articolul 7, dumneavoastră prorogaţi aplicarea prevederilor din legea 500/2002 a finanţelor publice. Cheltuiala banilor publici este reglementată strict de această lege", a explicat Hărău.

Senatorul consideră că, prin suspendarea mai multor articole din legea finanţelor publice, ministrul dezvoltării are libertatea de a cheltui cum doreşte banii.

"Dvs. vă sustrageţi acestui articol şi aveţi libertatea să cheltuiţi pur şi simplu cum doriţi banii ăştia. Bugetul nu ţine cont de legea 500/2002. Asta se întâmplă pentru sumele prevăzute Ministerului Dezvoltării. Deci sumele prevăzute în Ministerul Dezvoltării scapă de sub control parlamentar”, a spus Hărău.

În replică, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a susţinut că OUG 9/2017 reprezintă o prelungire a unor măsuri deja în vigoare. 

“Este o prevedere reportată din anul 2016. Doamna Pescaru (secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Daniela Pescaru, n.r.) îmi zice că din 2010. Deci, dacă până acum nu s-a întâmpla niciodată ceea ce prorociţi că se va întâmpla, nu o să se întâmple niciodată. Bănuiesc că nu aţi citit legile, ci un articol de presă”, a spus Ştefan.

"Nu vorbim de prorogare, de anulare acelor articole, ci vorbim de modul în care se aplică acele articole cu regimul creditelor de angajament, astfle încât cele 30 miliarde să stea la baza angajării contractelor pe care toată administraţia locală o face. Fără această suspendare înseamnă că cele 30 miliatde nu vor putea fi valorificate şi transpuse în contracte. Nu e nimic nou faţă de modul în care a funcţionat în 2016 această chestiune", a completat ministrul. 

Întrebată de un parlamentar dacă primarii pot cheltui cât vor fără control, Sevil Shhaideh a spus că nu există asemenea prevederi.

“Au fost nişte confuzii în interpretarea acelor OUG. Ministrul de Finanţe le-a clarificat. Este o practică din 2010 să se proroge anumite termene la anumite articole, nu vizează în niciun fel niciun primar, regulile sunt foarte clare. Se fac achiziţiile publice pe lege, pe SEAP, contractele de finanţare se fac conform regulilor”, a spus ministrul Dezvoltării.

Programul comisiilor prevede ca parlamentarii să se reunească sâmbătă, pentru a începe dezbaterile asupra ordonatorilor de credite, începând cu Administraţia Prezidenţială, de la ora 10.00 până în jurul orei 23.

Duminică, programul audierilor vor dura până la ora 20. Votul final asupra proiectului este aşteptat pentru marţi. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.