Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Marcel Boloş a precizat, întrebat despre posibilitatea renegocierii procentului de 9,4% cheltuieli pentru pensii din PIB din PNRR când premierul Nicolae Ciucă va face o vizită la Bruxelles în perioada 26-27 octombrie pentru a discuta cu cei de la Comisia Europeană, că acolo este o problemă legată de indicator şi trebuie găsit un altul similar de disciplină financiară. El a mai spus că ipotezele care au fost avute în vedere la fundamentarea PNRR sunt total diferite, acum, în sensul în care atunci inflaţia era la 3,9% inflaţia, iar acum este estimată la 15%.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Acest lucru nu cred că este o noutate, pentru că a fost discutat în spaţiul public. Este o problemă care este cea referitoare la cheltuielile privind pensiile şi, din punctul nostru de vedere, am reuşit cu Comisia, la delegaţia precedentă, să explicăm că reforma privind pensiile şi pensiile speciale se implementează. Problema acestui indicator este un indicator de disciplină financiară, dar este şi de încurcătură, pentru că 50 de ani, 9,4% din PIB oricui îi explici, faceţi o matematică simplă şi,dacă printr-o progresie aritmetică sau geometrică, reuşiţi pe 50 de ani să păstraţi acest 9,4%, atunci probabil că există o cale de rezolvare a acestei probleme. Pe de altă parte, ipotezele care au fost avute în vedere la fundamentarea PNRR sunt total diferite. Era 3,9% inflaţia, iar acum este estimată la 15%. Ca să protejez puterea de cumpărare a pensionarilor şi populaţiei, trebuie să adopţi aceste măsuri, astfel încât veniturile să rămână constante. În aceste condiţii trebuie să ne gândim că, aşa cum anunţă organismele internaţionale, perioada de contracţie economică, adică de scădere de PIB se vede cu ochiul liber că trebuie să avem alt indicator de disciplină financiară. Haideţi să vedem cum înaintează negocierile cu Comisia Europeană”, a explicat Marcel Boloş, întrebat dacă la vizita premierului Ciucă la Bruxelles, în perioada 26-27 octombrie, va fi discutată cu CE şi renegocierea procentului de 9,4% cheltuieli din PIB pentru pensii.

Ministrul a mai spus că „avem componenta de fond total de pensii, avem partea de simulare”.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

„Haideţi că avem experţii Băncii Mondiale alături de noi şi să facem aceste simulări şi să arătăm pe cifre unde interferează cu procentul de 9,4%, încât fundamentul nostru, pentru că am explicat foarte limpede la Comisia Europeană că circumstanţele noastre obiective legate de acest indicator sunt fundamentate, adică ipotezele sunt total schimbate. Şi de aceea am rugat Comisia să privim problema diferit, a indicatorului care este de disciplină financiară şi pentru el să venim cu simulări alături de experţii Băncii Mondiale şi cea referitoare la pensii şi reforma pensiilor care sunt indicatori care sunt parte din PNRR şi se respectă deadline-urile pe care le avem. Decizia de înlocuire a indicatorului trebuie să fie pe baza simulărilor pe care le facem. E nevoie să fie înlocuit. Adică să căutăm un indicator similar de disciplină financiară”, a conchis Boloş.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.