Banca Naţională a României (BNR) a menţinut la -0,4% prognoza privind inflaţia de la finalul acestui an, dar a revizuit în creştere, de la 2% la 2,1% estimarea pentru finalul lui 2017, a anunţat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În luna august, BNR revizuise în scădere, de la 0,6% până la -0,4%, prognoza privind inflaţia de la finalul acestui an, şi de la 2,7% la 2% estimarea pentru finalul lui 2017. 

”Rata anuală a inflaţiei şi-a atenuat dinamica negativă în trimestrul al treilea. Constatăm o majorare a excedentului de cerere pe piaţa internă. Cotaţiile materiilor prime par să se reînscrie pe un trend ascendent”, a spus Isărescu.

Fără impactul reducerii TVA, inflaţia ar fi de 1% în 2016 şi de 2,4% în 2017, a precizat guvernatorul. 

Potrivit BNR, suspendarea calendarului de liberalizare a preţului gazelor naturale până în martie 2017 şi reducerea tarifelor de transport au fost  principalele surse de dezinflaţie în ultimele luni.

Isărescu consideră că dezechilibrul dintre cerere şi ofertă - în sensul în care cererea este mai mare decât oferta internă în prezent - ar trebui corectat prin stimularea producţiei interne.

Guvenatorul a subliniat că există o contribuţie mai ridicată a investiţiilor în creşterea economică din primul semestru, dar a observat o restrângere a ofertei de forţă de muncă, în contextul unui avans semnificativ al produsului intern brut (PIB).

În prima jumătate a acestui an, economia românească a avansat cu 5,2%, nivel peste estimări. 

Totuşi, odată cu disiparea efectelor reducerilor de taxe din 2015 şi 2016, inflaţia ar trebui să revină la valori pozitive, în 2017. 

”Anticipaţia pe termen foarte scurt privind inflaţia relevă un comporament relativ stabil al preţurilor de consum, iar cele pe termen mediu evoluează în ţinta stabilită”, a afirmat Isărescu.

BNR are o ţintă de inflaţie de 2,5%, plus sau minus 1 punct procentual, începând cu 2013.

Strategia de ţintire a inflaţiei a fost introdusă în 20105, în linie cu politica Băncii Centrale Europene (BCE), însă banca centrală de la Bucureşti a reuşit doar rareori să-şi atingă ţinta de inflaţie.

Preţul ţiţeiului, alătură de scăderea cotei generale a TVA de la 1 ianuarie 2016, are cea mai mare contribuţie în menţinerea inflaţiei la un nivel scăzut în acest an, consideră BNR. 

Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat, în octombrie, că rata anuală a inflaţiei a coborât în luna septembrie la -0,6%, de la -0,2% în august.

Alimentele s-au ieftinit cel mai mult în septembrie, cu 0,58%, în medie, faţă de luna august, în timp ce preţurile serviciilor s-au redus nesemnificativ, cu 0,01%.

Potrivit BNR, menţinerea ratei anuale a inflaţiei în teritoriul negativ s-a datorat în mare parte efectului indus de reducerea cotei standard a TVA de la 24% la 20%, începând cu 1 ianuarie 2016.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.