Povestea costumului purtat în 1912 de Aristide Demetriade în rolul Hamlet, cea mai recentă piesă restaurată la Muzeul TNB, va fi prezentată de actorul Marius Bodochi, în cadrul unui eveniment de Ziua Mondială a Teatrului, la 27 martie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După un an de la vernisajul din 2023 al  expoziţiei „Regina Maria la teatru”, la Muzeul Teatrului Naţional „I. L. Caragialeˮ din Bucureşti va avea loc un nou eveniment ce se va desfăşura chiar în ziua în care se celebrează Ziua Mondială a Teatrului, miercuri, 27 martie, începând cu ora 17.00.

De această dată, evenimentul se focalizează pe figura marelui actor Aristide Demetriade (1872-1930) şi, mai precis, pe costumul pe care acesta l-a purtat în spectacolul "Hamlet" jucat pe scena Naţionalului, de la premiera din 1912 până în 1930. Costumul reprezintă şi piesa cea mai recent restaurată a Muzeului TNB.

Actorul Marius Bodochi, directorul artistic al Teatrului Naţional "I.L. Caragiale", va prezenta cu acest prilej povestea acestui costum ce păstrează o semnificaţie specială pentru destinul artistic al lui Aristide Demetriade. O poveste din care fac parte: rolul Hamlet, un costum cumpărat de la Berlin şi demisia unui mare actor, refuzată de director. Povestea se anunţă interesantă şi condimentată cu diverse întâmplări din vremea aceea, ilustrată cu scrisori şi alte mărturii legate de dorinţa lui Demetriade de a juca rolul prinţului danez, în competiţie cu alţi actori ai vremii.

Primul spectacol în care apare Demetriade în rolul lui Hamlet are loc la 21 decembrie 1912, când la direcţia Teatrului Naţional se afla Alexandru Davila. Premiera spectacolului avusese loc cu un an înainte, în 1911, dar cu C.I. Nottara şi Tony Bulandra în rolul Hamlet.

Alte obiecte din Muzeul TNB amintind de Aristide Demetriade în Hamlet, rol care l-a consacrat drept unul din marii actori ai generaţiei sale, sunt tabloul semnat de Iosif Iser din 1918, precum şi un bust semnat de Corneliu Medrea.

Parteneriatul cu Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” - desfăşurat în cadrul proiectului „Expoziţie inovativă cu bunuri restaurate din Colecţia Muzeului TNB” - a fost reluat, anunţă Mihaela Verman, muzeograf şi Beatrice Păruş, restaurator. Prin urmare, la un an distanţă de la încheierea perioadei de implementare, au fost restaurate încă două piese din colecţia de costume de scenă a Muzeului TNB.

Pentru a participa la evenimentul din 27 martie, biletele sunt disponibile, fie de la Casa de bilete a teatrului, fie online - pe Bilet.ro. Preţul unui bilet online este de 10 lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.