Casa „Atanasie Simu” din Sinaia, cunoscută drept Vila „Retezat”, proiectată de Karel Liman, arhitect-şef al Casei Regale a României între anii 1894 şi 1929, este scoasă la vânzare prin Artmark Historical Estate pornind de la 1,2 milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Construită în 1911, în stilul Renaşterii germane, valoarea casei este estimată la 1,4 - 1,5 milioane de euro.

Imobilul are 16 camere şi 12 băi, pe un teren de 2.150 de metri pătraţi.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Arhitectul ceh Karel Liman, apropiat al regelui Carol I, a proiectat Castelul Pelişor şi holul de onoare al castelului Peleş. În slujba Casei Regale, pe lângă acestea, Liman a semnat proiecte precum Cuibul Prinţesei (1894), extinderea Palatului Cotroceni, casa prinţului Carol din Bucureşti, cabana Regelui Ferdinand din Lăpuşna, reamenajarea Castelului Bran, şi câteva clădiri în Sinaia: Vila Economat, Corpul de Gardă, Grajdurile Regale şi Vila Retezat.

După moartea arhitectului, casa a fost cumpărată de academicianul Anastasie Simu (1854-1935), doctor în ştiinţe politice şi administrative, mare iubitor de artă si colecţionar pasionat, primul român care a ridicat un muzeu particular, la Bucureşti, în 1910. Simu a donat statului român, în 1927, cele peste 1.200 de opere de pictură, grafică, sculptură şi artă decorativă adunate de-a lungul anilor. O parte din colecţie este expusă astăzi la Muzeul Naţional de Artă al României, iar o alta în colecţia Simu de la Pinacoteca Bucureşti.

Faţada casei este preponderent din piatră, punctată cu bosaje de colţ şi decoraţiuni ceramice viu colorate. Interiorul este exuberant, remarcându-se bogăţia de decoraţii în lemn, tavanele casetate, pictate, şi în special vitraliile perfect conservate.

Vila este renovată şi funcţională, oferind în acest moment servicii de cazare în 8 camere, 2 apartamente şi 1 garsonieră.

Viitoarea destinaţie poate rămâne una comercială, de hotel sau pensiune sau poate deveni o reşedinţă personală permanentă ori de vacanţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.