Un incendiu la un depozit din Taboão da Serra, la Sao Paulo, a distrus săptămâna trecută colecţia de artă a unora dintre cele mai influente galerii din ţară, precum cele de la Simões de Assis, Luciana Brito şi Nara Roesler. Focul a mobilizat zece echipaje de pompieri care au avut nevoie de cinci ore pentru a stinge flăcările.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit mass-media braziliene, nu au fost răniţi, dar mii de opere care erau depozitate aici au fost distruse. 

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Potrivit autorităţilor, se numără în special picturi ale artistului japonez Tomie Ohtake, instalaţii ale regizorului şi artistului plastic Isaac Julien şi lucrări ale artistului contemporan Vik Muniz.

Într-un comunicat, galeria "Nara Roesler" a declarat că nu deţine "informaţii definitive despre amploarea pagubelor cauzate".

"Suntem în permanent contact cu autorităţile însărcinate cu evaluarea tehnică - pompieri, poliţie şi experţii în asigurări", a explicat comunicatul. "Am făcut un raport complet al operelor de artă care au fost afectate. Pentru a ajunge la o evaluare exactă, e nevoie de un proces lung dar necesar". 

Vik Muniz, reprezentat de galerie, s-a arătat întristat de situaţia instituţiei "care are o istorie la fel de lungă şi bogată ca a sa". Artistul a mărturisit agenţiei de presă braziliană Folhapress că "vor fi pierderi care nu vor putea fi înlocuite". 

Artistul brazilian Emanoel Araújo, căruia îi aparţineau 13 opere din galeria Simões de Assis, a deplâns o pierdere simbolică. "Atunci când pierzi o lucrare este foarte dificil deoarece nu o poţi reconstrui. Este ceva realizat în trecut şi cu adevărat pierdut", a explicat el pentru aceeaşi agenţie de presă. "Nu există nicio justificare, este lipsă de atenţie, de responsabilitate. Puteţi spune ce vreţi, dar nimic din cele spune nu o va rezolva". 

Societatea Alke, căreia îi aparţine depozitul, s-a apărat într-un comunciat, declarând că "nu a avut niciodată un caz similar" şi a asigurat că deţine un certificat de inspecţie la incendiu la zi. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.