Televiziunea Română precizează că membrii Consiliului de Administraţie al SRTv au înaintat o singură propunere pentru funcţia de preşedinte-director general al televiziunii publice către preşedinţii Camerelor Paramentului, Monica Ghiurco, în contextul în care, potrivit unor surse parlamentare, ar putea fi audiată şi Irina Radu în vederea ocupării acestui post.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Consiliul de Administratie al SRTV a înaintat preşedinţilor Birourilor Permanente ale celor două Camere, precum şi preşedinţilor comisiilor de cultură ale Senatului şi Camerei Deputaţilor o singură recomandare pentru funcţia de PDG al SRTv, respectiv doamna Monica Simona Ghiurco. Recomandarea a fost făcută în urma votului derulat în cadrul şedinţei CA din data de 28 aprilie, în acord cu Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al Consiliului de Administraţie şi cu prevederile Legii 41/1994”, se arată într-un comunicat al televiziunii publice.

TVR menţionează că, în şedinţa din 28 aprilie, au fost două propuneri: Monica Ghiurco, care a obţinut 7 voturi, şi Irina Radu, pentru care au fost exprimate 5 voturi, iar un vot a fost anulat.

”Monica Ghiurco urmează să fie audiată în Comisiile reunite de Cultură, urmând ca validarea sa să fie supusă votului în plenul reunit al celor două Camere”, se mai arată în comunicat.

Comisiile parlamentare de cultură au fost convocate pentru luni, la ora 15, în vederea audierii a două candidate la postul de preşedinte-director general al TVR, Irina Radu şi Monica Ghiurco, au declarat, pentru News.ro, surse parlamentare.

Potrivit unor surse parlamentare, există posibilitatea audierii a doi candidaţi, deşi Consiliul de Administraţie al TVR a propus-o, pentru a doua oară, pe Monica Ghiurco, desemnată în CA de către salariaţii televiziunii publice.

PSD, UNPR şi ALDE o susţin pe Irina Radu la şefia TVR şi există varianta ca atât Radu, cât şi Ghiurco să fie audiate, iar plenul să decidă care dintre cele două va prelua funcţia. 

Avizul comisiilor este unul consultativ, decizia finală urmând să fie luată în plenul Camerelor reunite care se va reuni, cel mai probabil, miercuri.

Miercuri, după şedinţa Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat reluarea procedurii de numire a preşedintelui-director general al TVR.

"Am hotărât, aşa cum este procedura, aceste propuneri să fie înaintate comisiilor de specialitate de la Senat şi de la Camera Deputaţilor, care vor face audierile cu prioritate, aşa cum este prevăzut în lege. (...) Membrii CA au votat şi votul l-au comunicat Parlamentului", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Este al treilea vot pe care Consiliul de Administraţie al TVR îl dă pentru funcţia de preşedinte director general al TVR, după ce primele două propuneri, George Orbean din partea Guvernului şi Monica Ghiurco, din partea angajaţilor SRTV, au fost respinse de plenul reunit al Parlamentului.

Preşedintele Comisiei de cultură din Senat, Georgică Severin, a declarat, săptămâna trecută, pentru News.ro, că membrii comisiei parlamentare nu mai au nicio obligaţie faţă de propunerea de preşedinte-director general al TVR pe care o face Consiliul de Administraţie, referindu-se la decizia acestuia de a revota candidatura Monicăi Ghiurco pentru conducerea televiziunii publice.

În 11 aprilie, plenul reunit a respins prima candidatură a  Monicăi Ghiurco pentru funcţia de preşedinte-director general al televiziunii publice. Aceasta nu a obţinut în plenul celor două Camere numărul necesar de voturi pentru numirea în funcţie, anume 272. Monica Ghiurco primise, în prealabil, aviz negativ din partea Comisiilor de Cultură reunite ale Parlamentului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.