În mormântul faraonului Tutankhamon nu există o cameră secretă, au concluzionat autorităţile din Egipt, după ce au încheiat cercetările care au avut ca scop descoperirea acelei încăperi, scrie bbc.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anterior, oficilalităţile au transmis că sunt „90% siguri” că există o cameră ascunsă în spatele zidului mormântului vechi de 3.000 de ani al faraonului-copil Tutankhamon.

Potrivit uneia dintre teoriile care au fost lansate, acea cameră secretă ar fi putut fi mormântul reinei Nefertiti – despre care unii cercetători cred că a fost mama lui Tutankhamon.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Totuşi, noi cercetări au relevat că acea cameră pur şi simplu nu există. 

Căutarea mormântului ascuns a început când arheologul englez Nicholas Reeves, care analiza imagini scanate care prezentau detalii din mormântul lui Tutankhamon, a descoperit ceva ce părea a fi urme sau „fantome” ale unor uşi sub tencuială. 

Într-o lucrare pe care a publicat-o în 2015, „The Burial of Nefertiti” („Înhumarea lui Nefertiti”), Reeves a scris că mormântul relativ mic al lui Tutankhamon a fost creat iniţial pentru regina Nefertiti şi că rămăşiţele ei ar putea fi ascunse în acel mormânt.

Rămăşiţele reginei Nefertiti nu au fost descoperite niciodată, dar ea a fost subiectul multor speculaţii.

O sculptură de 3.000 de ani care o înfăţişează pe regină, conservată impecabil, a făcut ca Nefertiti să fie cea mai cunoscută femeie care a trăit în perioada Egiptului antic.

Se crede că ea a condus Egiptul ca faraon în perioada dintre moartea soţului ei şi ascensiunea la tron a lui Tutankhamon.

După lansarea lucrării lui Reeves, o serie de scanări radar au părut să îi sprijine teoria, determinând autorităţile egiptene să declare că sunt „90% sigure” că mai există o cameră în acel mormânt.

O a doua scanare a părut, de asemenea, să sprijine această teorie – care dacă ar fi fost dovedită ar fi devenit cea mai importantă descoperire din ultimele câteva decenii cu privire la Egiptul antic.

Totuşi, specialiştii italieni de la Universitatea din Turin au folosit noi scanări radar pătrunzătoare pentru a ajunge la o concluzie şi au declarat că sunt siguri de rezultatul cercetării lor. 

Khaled al-Anani, ministrul pentru Antichităţi din Egipt, a spus că autorităţile au acceptat aceste concluzii. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.