Caleido, festivalul multicultural de arte performative care şi-a propus să descopere şi să promoveze diversitatea culturală şi etnică, prezintă între 11 - 14 noiembrie, la unteatru (Sfinţii Apostoli 44, Bucureşti), o serie de spectacole produse în cadrul festivalului în ultimii trei ani. Programul evenimentului Stagiunea Caleido va fi completat de proiecţia filmului „R.M.N.” de Cristian Mungiu şi un concert de improvizaţie muzicală. Accesul la eveniment este liber.
Stagiunea Caleido pune în scenă diversitatea culturală şi vorbeşte despre cele mai importante teme care polarizează societatea actuală prin intermediul a cinci spectacole de teatru, dans şi performance produse sau prezentate în cadrul festivalului Caleido în 2019 şi 2020. Prin aceste producţii, Caleido urmăreşte să ofere spaţiu de manifestare tinerilor actori aflaţi la început de drum, dar şi să îi aducă pe cei cunoscuţi mai aproape de public.
„Domnişoara Iulia” (regia: Andrei şi Andreea Grosu), un spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani, cu Dana Rogoz, Richard Bovnoczki şi Mihaela Trofimov, care vorbeşte despre diferenţele dintre clase şi relaţiile de putere, despre vulnerabilitate şi despre constrângerile şi presiunile sociale, capabile să distrugă destine, şi „Libretto Impostura” (regia: Matei Lucaci-Grünberg), un spectacol colectiv, comedie pe alocuri tristă, pe alocuri optimistă, despre mediocritate şi escrocherie, despre religie şi sport, despre condiţia actorului, despre om în general, sunt cele două producţii Caleido 2020 care au fost prezentate în premieră la unteatru.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Aleea stereotipurilor” (coordonatori: Ionuţ Oprea, Mădălina Dorobanţu), în interpretarea trupei Playhood, care mixează elemente din poetry-slam, hip-hop şi dans contemporan pentru a descrie diferite forme de discriminare născute din stereotipuri şi „Pelicanul” (regia: Florin Liţă), o poveste despre iertare şi relaţia disfuncţională mamă-copii sunt producţiile Caleido realizate în 2019.
„O familie fericită” (de Alina Berzunţeanu şi István Téglás), un spectacol invitat în Stagiunea Caleido şi produs de unteatru, este un colaj din întâmplări care te trezesc când în jur încă e crepuscul şi nu te lasă să adormi la loc. Pornit de la dialogurile personale ale actorilor – venite mai mult din inconştient – replicile par mai degrabă amuzante decât triste şi ne amintesc că e imposibil să mergem mai departe fără o oarecare vindecare.
„Caleido este programul nostru care vizează crearea unui context în care dezvoltăm dialogul intercultural şi interdisciplinar. Am început ca un festival prin care curatoriem spectacole care celebrează diversitatea şi multiculturalismul, ulterior implicându-ne şi în producţia de spectacole de arte performative care oglindesc aceste principii. Stagiunea Caleido este o ocazie bună pentru noi de a prezenta cinci dintre spectacolele pe care le-am produs din 2019 şi până în prezent. În spiritul interdisciplinarităţii pe care o considerăm necesară, am inclus în program proiecţia unuia dintre cele mai complexe filme româneşti create în ultima perioadă, care ne reflectă şi completează demersul. Este vorba despre „R.M.N” în regia lui Cristian Mungiu”, spune Ion Borşan, preşedinte al Fundaţiei Amfiteatru.
„R.M.N.”, filmul lui Cristian Mungiu, prezentat în competiţia oficială la Cannes, spune o poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în faţa realităţilor care îl surprind, despre relaţia cu celălalt şi despre felul în care ne raportăm cu toţii astăzi la un viitor neliniştitor. În rolurile principale Marin Grigore, Judith State, Macrina Bârlădeanu, Orsolya Moldován şi Maria Drăguş.
Stagiunea Caleido va avea loc între 11 - 14 noiembrie, la unteatru (Sfinţii Apostoli 44, Bucureşti). Accesul este liber şi se face pe bază de rezervare online pe https://caleido.ro/stagiunea-caleido/
Stagiunea Caleido este un eveniment organizat de Fundaţia Amfiteatru. Proiect finanţat din fonduri nerambursabile de la bugetul local al Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti prin Ordonanța nr. 51/1998 privind sistemul de finanțare a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale, prin Centrul Cultural şi de Tineret „Ştefan Iordache”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.