Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti anunţă premiera spectacolului „Repetiţie pentru o lume mai bună”, dramatizare de Mihai Radu şi Ionuţ Sociu după romanul omonim de Mihai Radu, în zilele de 18 şi 19 martie, de la ora 19.30, la Sala „Ion Caramitru”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regizorul Radu Afrim revine pe scena TNB cu o nouă provocare, optând şi de această dată pentru o dramatizare, cea a unui roman care a stârnit un val de interes imediat după apariţia sa, în 2022 - „Repetiţie pentru o lume mai bună” de Mihai Radu.

Cunoscut jurnalist de satiră (sunt de notorietate colaborările sale cu săptămânalul „Caţavencii” şi cu emisiunea „Starea naţiei”), Mihai Radu este şi în romanele sale acelaşi profesionist al sarcasmului şi lucidităţii pe care îl întâlnim în articolele sale de presă. Ultimul său roman, „Repetiţie pentru o lume mai bună”, apărut la Editura Polirom în iulie 2022, este romanul unei crize. O criză generalizată, „o Matrioşka de crize”, cum declara autorul într-un interviu, care se resimt la nivel moral, politic, ecologic, civilizaţional. O istorie despre o familie românească obişnuită, plasată în Bucureştiul de azi, dar atât de definitorie pentru întreaga civilizaţie occidentală a momentului. Romanul oferă material ludic, dar şi psihologic dens şi ofertant pentru „un spectacol despre multe despărţiri: despărţirea dintre soţi şi iubiţi, dintre părinţi şi copii, dintre o generaţie şi alta, despărţirea de trecut, de speranţe, şi, de ce nu, despărţirea chiar de viitor.” Toate acestea cu o supradoză de umor contemporan.

O poveste despre fiecare dintre noi, pe care Radu Afrim o aduce în scenă în stil propriu, mereu surprinzător, mustind de „probleme ale sufletului în excursia lui prin lumea vizibilă”. În noul său spectacol, Radu Afrim îşi concentrează atenţia asupra vieţii privite de tânărul autor Mihai Radu ca un loc de joacă ”…unde sunt moartea, sexualitatea, nostalgiile adolescenţei şi ale tinereţii, speranţele… într-un joc când candid şi naiv, când crud, înspăimântător”.

„Stând la masă cu Radu Afrim şi cu actorii, fiecare apucând dialoguri, descrieri, monologuri din roman… probându-le parcă, aşa cum ai proba haine într-un butic, am trăit pe viu această fantastică experienţă: să vezi cum se transformă cuvintele tale în gesturi, priviri, râsete, lacrimi. Te simţi cumva dumnezeu, dar un dumnezeu care face pe el de frică: „Fuck, dacă nu iese lumea aşa cum vreau?”, povesteşte Mihai Radu despre naşterea acestui spectacol.

Următoarele spectacole sunt programatela Sala „Ion Caramitru” a TNB, în zilele de 8, 12 şi 21 aprilie, de la ora 19.30.

Biletele pot fi achiziţionate de la Casa de bilete a TNB, precum şi online, pe Bilet.ro.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.