National Portrait Gallery, Manchester Museum şi Young V&A se numără printre candidaţii la premiul pentru muzeul anului, în condiţiile în care instituţiile care au trecut prin renovări ample şi şi-au reevaluat colecţiile sunt cele care domină lista scurtă, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ultimii ani, premiul a fost criticat pentru că nu se mai concentrează pe proiectele de capital care atrag atenţia, însă anul acesta muzeele care au investit în renovări de milioane de lire sterline reprezintă majoritatea listei de candidaţi.

Renovarea de 41,3 milioane de lire sterline a Galeriei Naţionale de Portrete, pentru care a fost închisă timp de trei ani şi a reapărut cu uşile comandate de Tracey Emin, care servesc drept nouă intrare, a fost recunoscută de juriu.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Muzeul din Manchester, care s-a redeschis după o renovare de 15 milioane de lire sterline în 2022, este, de asemenea, în cursă, în timp ce Young V&A din estul Londrei a suferit o renovare care a costat 13 milioane de lire sterline şi este în cursă.

Alături de aceste trei instituţii, premiul pentru muzeul anului 2024 al Fondului de Artă va fi disputat de Craven Museum din Skipton, oraşul de la poalele Yorkshire Dales, şi de Dundee Contemporary Arts, care sărbătoreşte 25 de ani de existenţă.

Muzeul câştigător va fi premiat cu 120.000 de lire sterline în cadrul unei ceremonii care va avea loc la National Gallery din Londra, la 10 iulie, în timp ce finaliştii vor primi fiecare câte 15.000 de lire sterline.

Criticul de arhitectură de la The Guardian, Oliver Wainwright, a numit renovarea National Portrait Gallery "o renovare uimitoare care a transformat acest punct de reper londonez, cândva neiubit, într-o clădire grozavă", în timp ce a scris că transformarea V&A a însemnat că "pânzele de păianjen au fost cu adevărat spulberate" din instituţia istorică.

În numele juriului, Jenny Waldman, director al Art Fund, a declarat că lista a prezentat muzee care se află "la cel mai înalt nivel" şi reprezintă marea varietate din acest sector "în ceea ce priveşte locaţia, amploarea şi tematica".

Săptămâna trecută s-a discutat despre costurile tot mai mari cu care se confruntă muzeele şi despre posibilitatea introducerii unor taxe de admitere în unele dintre cele mai prestigioase instituţii.

Renovarea muzeului din Manchester a inclus o nouă galerie sud-asiatică, un parteneriat cu British Museum, care este curatoriată de 31 de persoane din diaspora sud-asiatică din Manchester - care erau "oameni obişnuiţi, nu oameni de muzeu", potrivit directorului acesteia, Esme Ward.

Câştigătorul de anul trecut a fost Burrell Collection din Glasgow, care a fost lăudată după ce a fost redeschisă în 2022, după o renovare amplă, pentru a găzdui colecţia de 9.000 de obiecte a lui Sir William Burrell şi a soţiei sale, Constance Burrell, care erau colecţionari de artă avizi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.