Câştigătoarea Premiului Nobel pentru Pace din Pakistan, Malala Yousafzai, a fost criticată în ţara sa natală după o reclamă pentru un musical despre sufragete pe care îl produce împreună cu Hillary Clinton, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe X, nume anonime şi comentatori au criticat-o pentru că a apărut pe Broadway alături de fostul secretar de stat american - sub mandatul căruia atacurile cu drone au ucis civili în Pakistan - şi pentru că nu s-a pronunţat cu privire la războiul din Gaza, considerând că este vorba de un "dublu standard".

În timp ce Malala Yousafzai, în vârstă de 26 de ani, este o militantă pentru drepturile femeilor, lăudată în întreaga lume, cercurile islamiste şi o mare parte a opiniei publice pakistaneze o văd ca pe un "agent al Statelor Unite" creat pentru a corupe tinerii.

După prima reprezentaţie a spectacolului "Suffs", cercul de critici pare să se fi lărgit şi să includă personalităţi feministe din Pakistan.

"Am apărat-o pe Malala cu dinţii şi unghiile în toţi aceşti ani, dar nu o urmăresc. A fost foarte greu să o apăr în ultimele şase luni", a scris activista Leena Ghani, referindu-se la războiul lansat de Israel în Gaza ca răspuns la atacul mortal al Hamas pe teritoriul său la 7 octombrie.

"O admir pe Malala încă din 2011", afirmă editorialistul Mehr Tarar pe X, dar "colaborarea sa teatrală cu Hillary Clinton - care apără sprijinul nemijlocit al Americii pentru genocidul palestinienilor - este o adevărată lovitură pentru credibilitatea sa ca apărătoare a drepturilor omului". 

Clinton a declarat că susţine războiul împotriva Hamas şi a respins apelurile pentru o încetare a focului în Gaza. De asemenea, ea a făcut apel la protejarea civililor din micul teritoriu controlat de mişcarea islamistă din 2007.

"Ce dezamăgire, Malala, ne-ai dezamăgit", a scris profesoara şi activista feministă Nida Kirmani.

Multe voci din Pakistan au acuzat-o pe Malala Yousafzai că nu şi-a exprimat solidaritatea cu palestinienii. Anterior, tânăra condamnase public moartea civililor din Gaza şi ceruse o încetare a focului.

The New York Times a relatat că ea a purtat o insignă roşie şi neagră pentru prima reprezentaţie a piesei "Suffs", în semn de susţinere pentru încetarea focului.

În urma criticilor, tânăra şi-a afirmat marţi, pe reţeaua de socializare X, sprijinul pentru locuitorii din Gaza şi a condamnat războiul Israelului.

"Vreau să nu existe nicio confuzie cu privire la sprijinul meu pentru poporul din Gaza", a scris Malala Yousafzai.

"Nu avem nevoie să vedem mai multe cadavre, şcoli bombardate şi copii înfometaţi pentru a înţelege că o încetare a focului este urgentă şi necesară". 

"Am condamnat şi voi continua să condamn guvernul israelian pentru încălcările dreptului internaţional şi crimele de război", a adăugat ea.

Tânăra din valea verde Swat din nord-vestul Pakistanului a fost împuşcată în faţă de islamişti în 2012.

Ea a fost transportată de urgenţă în Marea Britanie pentru tratament de urgenţă şi a devenit apoi un simbol global al rezistenţei la extremismul religios şi un purtător de cuvânt pentru fetele needucate. În 2014, ea a devenit cea mai tânără laureată a Premiului Nobel pentru Pace din istorie.

De când a fost atacată, ea s-a întors în ţara sa doar de două ori.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.