Ministerul de Externe al Iranului a declarat, luni, că nimeni nu are dreptul să acuze Teheranul în legătură cu atacul de vineri asupra lui Salman Rushdie ci doar scriitorul şi susţinătorii săi sunt de condamnat pentru că i-au denigrat pe musulmanii lumii, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Romancierul, care a trăit sub ameninţare cu moartea zeci de ani, de când a înfuriat autorităţile clericale din Iran prin opera sa, îşi revine după ce a fost înjunghiat în mod repetat la o apariţie publică în statul New York.

În prima reacţie oficială a Iranului la atacul de vineri, purtătorul de cuvânt al ministerului Nasser Kanaani a declarat că libertatea de exprimare nu justifică insultele lui Rushdie împotriva religiei. Romanul său din 1988 „Versetele satanice” este privit de unii musulmani ca având pasaje blasfemitoare.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

„(În ceea ce priveşte) atacul asupra lui Salman Rushdie, nu considerăm pe nimeni altul decât pe el şi pe susţinătorii săi demn de... reproş şi condamnare”, a declarat Kanaani într-un briefing de presă. „Nimeni nu are dreptul să acuze Iranul în acest sens”.

Scriitorii şi politicienii din întreaga lume au condamnat atacul. Agentul său a declarat pentru Reuters că Rushdie a suferit răni grave, inclusiv leziuni ale nervilor la braţ şi răni ale ficatului şi că ar putea să-şi piardă un ochi.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a respins sugestiile iraniene conform cărora Rushdie însuşi ar fi vinovat ca fiind „ridicole”, în timp ce un purtător de cuvânt al guvernului american le-a numit „revoltătoare”.

„Acesta nu a fost doar un atac la adresa lui, a fost un atac la adresa dreptului la libertatea de exprimare”, a declarat reporterilor un purtător de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson.

„Este dispreţuitor. Este dezgustător. Îl condamnăm”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

O recompensă a fost pusă pe capul scriitorului de origine indiană, de când a publicat „Versetele satanice” în în 1988. În anul următor, liderul suprem al Iranului de atunci, ayatollah Ruhollah Khomeini, a emis o fatwa, sau edict, cerând musulmanilor să-l omoare pe romancier şi oricine este implicat în publicarea cărţii.

În 1991, traducătorul romanului în japoneză, Hitoshi Igarashi, a fost omorât prin înjunghiere. Un fost student al lui Igarashi a reînnoit luni solicitările pentru ca asasinarea sa să fie rezolvată, a informat ziarul Ibaraki Shimbun.

Un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat pentru Reuters că o anchetă este încă activă şi că termenul de prescripţie al infracţiunii, care a expirat în 2006, ar putea fi ridicat.

Traducătorul italian al romanului a fost rănit în 1991, iar doi ani mai târziu, editorul norvegian a fost împuşcat şi grav rănit.

În 1998, guvernul iranian pro-reformă al preşedintelui Mohammad Khatami s-a distanţat de fatwa, spunând că ameninţarea împotriva lui Rushdie - care a trăit ascuns timp de nouă ani - a luat sfârşit.

Dar în 2019, Twitter a suspendat contul liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, din cauza unui mesaj care spunea că fatwa împotriva lui Rushdie este „irevocabilă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.