Fotograful turc Ara Güler, ale cărui fotografii simbol cu Istanbulul au făcut înconjurul lumii, a murit miercuri seară, la vârsta de 90 de ani, a anunţat agenţia de presă Anadolu, citată de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ara Güler, născut pe 16 august 1928, şi-a început cariera ca fotograf la ziarul "Yeni Istanbul" în 1950, apoi la Hürriyet, înainte de a lucra pentru mass-media internaţionale, precum Time-Life sau Paris Match.

Fotograful, supranumit "Ochiul Instanbulului", a ştiut să capteze sufletul metropolei turce de-a lungul a trei sferturi de veac, cu scene în negru şi alb ale vieţii cotidiene, de la pescarii de pe malul Bosforului la micii negustori şi muncitori. 

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei. Parteneri: ACUE, Hidroelectrica
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate

"Oamenii mă numesc "fotograful Istanbulului". Dar eu sunt un cetăţean al lumii. Un fotograf al lumii", a replicat el într-o zi. 

Meseria i-a permis de fapt să călătorească prin lume, de pe continentul african până în Afganistan, dar mai ales prin Turcia natală. Fotografiile sale au fost adunate în numeroase lucrări, păstrate într-un loc meritat în librăriile din ţară. 

Înainte de fotografie, Güler a început în cinema, inspirat de prietenii artişti ai tatălui său farmacist, potrivit biografiei publicate pe site-ul personal. 

În cursul carierei sale, el s-a întâlnit cu nume mari ale fotografiei precum Marc Riboud şi Henri Cartier-Bresson, şi s-a alăturat apoi agenţiei Magnum Photos.

Un muzeu în onoarea sa a fost deschis la Istanbul în luna august. 

El a murit miercuri seară ca urmare a unei "insuficienţe cardiace" la spitalul Florence Nightingale din Istanbul, unde fusese internat la secţia de terapie intensivă. 

Figură emblematică a oraşului Istanbul, Güler putea fi văzut în ultimele luni la terasa unei cafenele care îi poartă numele, în centrul oraşului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.