Festivalul Zilele ”Eugen Ionescu” (ZEI) va avea loc la Bucureşti şi Slatina, între 21 şi 27 noiembrie, iar Teatrul Nottara anunţă că va participa cu patru evenimente dedicate marelui dramaturg francez de origine română.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Timp de şapte zile, între 21 şi 27 noiembrie, Slatina, oraşul natal al lui Eugen Ionescu, şi Colegiul Naţional ”Sfântul Sava” din Bucureşti, unde a urmat studiile liceale, vor fi gazdele unui maraton de manifestări culturale, de la spectacole teatrale, la expoziţii şi lansări de carte, de la concursuri de teatru şi de eseuri, la întâlniri cu mari artişti, în cadrul festivalului Zilele ”Eugen Ionescu”.

Aflat la cea de-a 26-a ediţie, festivalul este organizat de Societatea Culturală Eugen Ionescu din Slatina (SCEIS) şi se desfăşoară pe coordonatele biografiei româneşti ale celui considerat, alături de Mircea Eliade şi Emil Cioran, unul dintre cei mai mari scriitori români cu o carieră internaţională. Teatrul Nottara s-a alăturat acestei manifestări artistice anuale, în ultimele şase ediţii.

În seara de 25 noiembrie, pe scena Sălii George Constantin din bulevardul Magheru 20, va avea loc, în prezenţa liceenilor, studenţilor, tinerilor actori absolvenţi, spectacolul ”Trei nopţi cu Madox” de Matei Vişniec, producţie a Teatrului Nottara. Reprezentaţia va fi precedată, începând cu ora 18.00, de un dublu eveniment editorial: lansarea volumului ”Personajul virtual” de Mihai Lungeanu - carte dedicată dramaturgiei lui Matei Vişniec. Tot la Zilele ”Eugen Ionesco” va avea loc prezentarea volumului bilingv intitulat ”Qui est ce Ionesco”, semnat de dramaturgul canadian Richard Letendre. Ambii autori vor fi prezenţi la întâlnirea cu publicul. 

La Slatina, în seara zilei de 26 noiembrie, când se împlinesc 107 ani de la naşterea lui Eugen Ionescu, actorul Emil Boroghină, societar de Onoare al Teatrului Naţional Craiova, va susţine spectacolul-recital ”Bérenger”, după ”Ucigaş fără simbrie” de Eugen Ionescu. Parte a amplului proiect ”De la Shakespeare la Ionesco şi de la Hamlet la Berenger”, spectacolul concentrează realităţile interioare ale evoluţiei lui Berenger, contorsionările sufletului său, în luptă cu propriul său rău existenţial, ce îşi găseşte formă şi destin în Asasinul ionescian, personaj definitoriu pentru civilizaţia şi cultura modernă.

Considerat unul dintre pionierii teatrului absurd şi unul dintre cei mai originali dramaturgi ai lumii, Eugen Ionescu s-a născut la Slatina, pe 26 noiembrie 1909. Pe când avea doar patru ani, familia sa s-a mutat în Franţa, dar în 1924, din cauza divorţului părinţilor, Ionescu s-a întors în România.

Eugen Ionescu a studiat la Colegiul ”Sfântul Sava”, din Bucureşti, iar la 18 ani a început să scrie pentru revista literară a şcolii sale, şi, de asemenea, pentru ziarul satiric ”Bilete de papagal”. După finalizarea studiilor universitare s-a întors în Franţa ca bursier, după care a
revenit în ţară ca profesor la Colegiul ”Sf. Sava”. În 1942 se reîntoarce în Franţa, stabilindu-se definitiv. Eugen Ionescu a murit la Paris, pe 28 martie 1994, la vârsta de 85 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.