A cincea ediţie a Festivalului Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina şi al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 şi 21 aprilie la Bucureşti şi în 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat şi biletele sunt acum disponibile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filmul ce va deschide festivalul la Sala Luceafărul din Bucureşti este "Bye Bye Tiberias", un documentar intim, de neratat, regizat de Lina Soualem, care explorează povestea a patru generaţii de femei palestiniene şi moştenirea lor comună a separării. Acest film a fost prezentat şi apreciat la festivaluri de prestigiu precum Venice International Film Festival 2023 şi Toronto International Film Festival 2023. Proiecţia va fi urmată de o discuţie online moderată de Mirona Radu, director artistic al festivalului, cu Lina Bokhary, directorul Departamentului de Cinema al Ministerului Culturii Palestiniene.

Începând de vineri, 19 aprilie, proiecţiile vor avea loc la Cinema Muzeul Ţăranului. "Farha", în regia lui Darin J. Sallam, urmăreşte povestea emoţionantă a unui tată hotărât să-şi protejeze fiica în mijlocul violenţei din Palestina anului 1948. "A House in Jerusalem", regizat de Muayad Alayan, aduce în prim-plan misterul şi trecutul unei case vechi din Ierusalim, în timp ce "Foragers", un documentar semnat de Jumana Manna, surprinde lupta palestinienilor pentru supravieţuire în ciuda riscurilor de a fi urmăriţi de forţele militare israeliene.

"Mediterranean Fever", o dramă-thriller plină de umor regizată de Maha Assal, oferă o explorare complexă a vieţii palestiniene şi a dilemelor personale ale protagonistului. Acest film a fost distins cu premiul pentru Cel mai bun scenariu la Cannes International Film Festival 2022.

Documentarul "There was nothing here before", regizat de Yvann Yagchi, care a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam în acest an, surprinde o explorare emoţională a prieteniei şi identităţii palestiniene.

"Alam", multipremiat la Festivalul Internaţional de Film de la Cairo, este filmul ce va încheia proiecţiile din Bucureşti, oferind o poveste complexă despre viaţa tinerilor palestinieni şi deciziile cu repercusiuni majore. Firas Khoury, regizorul acestui film, va fi prezent la proiecţie şi va participa la o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

Festivalul va continua în Cluj-Napoca, la Cinema Victoria, duminică, 28 aprilie, prezentând publicului clujean filmele "Foragers", "Bye Bye Tiberias" şi "Alam".

Biletele pentru proiecţiile festivalului sunt acum disponibile pentru achiziţionare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.