Concertul aniversar ”Lipatti 100”, susţinut de Orchestra Natională Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Oroşanu, Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de poezie a anului 2016 şi un spectacol de modelaj în zăpadă şi sculptură în gheaţă inspirate din opera şi viaţa lui Mihai Eminescu se numără printre evenimentele care vor avea loc duminică, de Ziua Culturii Naţionale, unele dintre acestea făcând parte dintre proiectele finanţate de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Unul dintre evenimentele programate duminică, de Ziua Culturii Naţionale, este Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de poezie a anului 2016, care va avea loc de la ora 16.00 la Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” din Bucureşti. Pentru secţiunea Tânărul Poet al anului 2016 sunt nominalizate cărţi scrise de Rita Chirian, Sorin Despott, Matei Hutopila, Radu Niţescu, Alina Purcaru şi Alex Văsieş, iar pentru secţiunea Tânărul Prozator al anului 2016 sunt nominalizate cărţi semnate de Flavius Ardelean, Tudor Ganea şi Vlad Roman.  

Proiectul, organizat de Asociaţia Euro Culturart şi Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, cu sprijinul Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din Bucureşti, a primit o finanţare de 25.000 de lei din partea Ministerului Culturii.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Tot duminică, de Ziua Culturii Naţionale, va fi deschisă expoziţia ”C'Arte şi Cultură naţională, Cele mai frumoase cărţi din România” la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi din Bucureşti, proiect organizat de Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură în colaborare cu instituţia muzeală, finanţat de Ministerul Culturii cu 20.500 de lei.

”C`Arte şi Cultură naţională. Cele Mai Frumoase Cărţi din România (2012 – 2016)” este o expoziţie de design de carte, care prezintă o selecţie de titluri nominalizate sau premiate în cadrul concursului naţional de design de carte, ediţiile 2012 – 2016. Selecţia include realizări ale artiştilor şi specialiştilor din domeniu, care se raportează la aspecte specifice ale culturii şi spaţiului românesc prin ilustraţie, texte, autori prezentaţi, de la cărţi despre istoria artei şi culturii (”Tzara. Dada. Etc.”), la cărţi pentru copii (”Poveşti din calendar”), albume (”Maramureşul meu”) şi cărţi de autor (”Praf de zâne”). Proiectul promovează valorile culturale naţionale contemporane.

În cadrul aceluiaşi proiect vor fi organizate mai multe evenimente, întâlniri cu profesionişti din domeniul cărţii şi ateliere interactive pentru copii si adulţi.

Duminică va mai avea loc un tur ghidat la ARTHUB, cel mai nou spaţiu alternativ de creaţie şi expunere artistică din Bucureşti, şi o prezentare publică a proiectului ”Cultură în construcţie”, organizat de Asociaţia pentru Promovarea Artelor Contemporane, finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale cu 25.000 de lei.

Proiectul va consta într-o serie de manifestări menite să surprindă realitatea culturală a momentului din România şi lansarea unui prim spaţiu de lucru colaborativ în cadrul centrului cultural ARTHUB Carol 61.

În cadrul proiectului, regizoarea Ana Constantinescu şi Nona Şerbănescu (artist vizual şi manager al Asociaţiei pentru Promovarea Artelor Contemporane) vor intervieva manageri culturali din sectorul independent, artişti, regizori sau scriitori implicaţi direct în arhitectura unor proiecte importante pentru cultura românească contemporană. În urma documentării va rezulta un colaj video, care va fi proiectat în premieră pe 29 ianuarie la ARTHUB Carol 61 şi va putea fi vizionat online începând cu aceeaşi dată.

Proiectul ”Cultură în construcţie”, finanţat de Ministerul Culturii, îşi propune să creeze o punte de comunicare între sectorul independent şi cel instituţional printr-un program de trei ateliere dedicate personalului administrativ din departamentele culturale ale primăriilor, ministerului sau altor instituţii ce au cultura pe agenda principală.

Astfel, pe 21 ianuarie, de la ora 11.00, va avea loc prezentarea “Manager cultural în România anului 2017”, susţinută de artista Nona Şerbănescu, director executiv al APAC, urmată de atelierul de scriere creativă “Scrie despre tine”, susţinut de regizoarea Vera Ion.

Pe 22 ianuarie, de la ora 11.00, va avea loc atelierul de creaţie “Colaj + pictură = LOVE”  susţinut de artista Angela Bontaş, precedat de prezentarea cu aceeaşi temă susţinută de Nona Şerbănescu.

Pe 28 ianuarie, de la ora 11.00, va avea loc atelierul de linogravură susţinut de artista Anca Boeriu, precedat de prezentarea Nonei Şerbănescu.

Toate atelierele şi proiecţia filmului vor avea loc în sala Paralelipipedul Alb de la etajul 5 al ARTHUB ce va putea fi finalizată cu ajutorul grantului oferit de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale cu ocazia Zilei Culturii Naţionale. Sala va fi dedicată repetiţiilor şi atelierelor.

Participarea la toate manifestările din cadrul proiectului ”Cultură în construcţie” este gratuită şi materialele de lucru sunt oferite de către organizatori.

De Ziua Culturii Naţionale, duminică, de la ora 19.00, va mai avea loc un spectacol-lectură din textele lui Ion Creangă, la care vor participa actori tineri, la Teatrul de Artă din Bucureşti, în cadrul proiectului ”Poveşti corozive după Ion Creangă”, organizat de Asociaţia TEATRUL.RO Bucureşti, finanţat de Ministerul Culturii cu 25.000 de lei.

Proiectul va avea şi o a doua etapă care va consta în realizarea unui spectacol de teatru regizat de Radu Popescu, până în luna mai, potrivit declaraţiei regizorului pentru Agenţia de presă News.ro.

Ziua Culturii Naţionale va fi marcată şi de Asociaţia Culturală Imbold, printr-un performance de modelaj în zăpadă şi sculptură în gheaţă, video-mapping şi ilustraţie, eveniment ce va avea loc duminică, de la ora 14.00, în Grădina Acuarela, în cadrul proiectului ”Imbold cultural”, finanţat de Ministerul Culturii cu suma de 16.000 de lei.

La începutul evenimentului, Andrei Argaetic va reprezenta o serie de ilustraţii introductive inspirate din universul eminescian, cu versuri şi elemente fantastice din poeziile lui Mihai Eminescu. Apoi, doi sculptori, absolvenţi UNArte, Misha Diaconu şi Marian Mardare, vor modela zăpada, respectiv vor sculpta într-un bloc de gheaţă, realizând o lucrare artistică sugestivă pentru opera şi viaţa lui Mihai Eminescu. Lucrarea finală va fi luminată şi colorată cu mai multe proiectoare şi mixere digitale de către colectivul de artişti digitali Aural Eye.

Începând cu 15 ianuarie, Asociaţia Istoria Artei va prezenta zilnic o serie de documente referitoare la viaţa şi activitatea arhitectului Ion Mincu, pe blogul arhivaionmincu.blogspot.ro, în cadrul proiectului ”Ion Mincu, reper în arhitectura românească”, finanţat cu 20.000 de lei de Ministerul Culturii. Documentele provin dintr-o cercetare la Arhivele Naţionale ale României, dar şi în presa de epocă.

”Ne propunem astfel să facem accesibile marea majoritatea a documentelor care ar putea fi utilizate în vederea elaborării unor studii sau chiar a unei atât de necesare monografii dedicate arhitectului”, au transmis reprezemntanţii asociaţiei.

În perioada următoare, în cadrul aceluiaşi proiect, va fi realizată o broşură cu principalele date din biografia lui Ion Mincu, informaţii despre clădirile realizate sau proiectate în ţară, instrument util în organizarea ulterioară de tururi ghidate sau plimbări pe cont propriu. Broşura are scopul de a readuce în atenţia publicului larg personalitatea şi creaţia arhitectului, dar şi să emită un semnal de alarmă asupra stării precare a unor monumente istorice sau construcţii proiectate de arhitect.

Pe 27 ianuarie, începând cu ora 11:00, va avea loc conferinţa ”Arhiva Ion Mincu”, în cadrul seriei ”Poveşti din Bucureşti”, organizate de Arhivele Naţionale ale României şi Caru' cu Bere, iar pe 31 ianuarie, la sediul Ordinului Arhitecţilor din România va avea loc un scurt tur ghidat al Casei Mincu, de la ora 18.30. Acesta va fi urmat de evenimentul de lansare a broşurii, de la ora 19.00, care va fi distribuită gratuit tuturor participanţilor şi va fi transmisă ulterior şi la Sinaia, Galaţi, Craiova, Constanţa şi Valea Călugărească.

Proiectul cultural este realizat în parteneriat cu Arhivele Naţionale ale României, Ordinul Arhitecţilor din România şi Institutul de Istoria Artei ”G. Oprescu” al Academiei Române.

Ziua Culturii Naţionale va fi marcată şi printr-un concert aniversar ”Lipatti 100”, susţinut de Orchestra Natională Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Oroşanu, alături de soprana Teodora Gheorghiu şi de pianiştii Sergiu Tuhuţiu şi Matei Rogoz, duminică, de la ora 19.00, la Studioul de Concerte ”Mihail Jora" - Sala Radio din Bucureşti. La eveniment, parte a strategiei Institutului Cultural Român de celebrare a Centenarului Lipatti în anul 2017, va participa actorul şi regizorul de teatru Ion Caramitru, care va recita din lirica lui Mihai Eminescu.

Tot cu ocazia Zilei Culturii Naţionale va fi inaugurată o expoziţie cu lucrări ale artiştilor distinşi cu Premiile Anuale ale UAP, ediţia 2015, duminică, la ora 12.00, în spaţiul expoziţional din Corpul Auditorium al MNAR, intrarea din strada Ştirbei Vodă, nr. 1-3. Ediţia de anul acesta va fi deschisă vizitatorilor până la data de 26 februarie.

Un alt eveniment dedicat Zilei Culturii Naţionale, finanţat de Ministerul Culturii cu 10.000 de lei, este expoziţia ”Imaginarul colectiv ca rezultat al selecţiei naturale”, care se va deschide pe 27 ianuarie, la ora 18.00, la Borderline Art Space din Iaşi. Expoziţia va cuprinde lucrări inspirate din imaginarul mass-media.

În cadrul aceluiaşi proiect, pe 17 martie, va fi pusă în scenă şi piesa de teatru (re-enactment) ”Răpirea din Irak”, regizată de Ioana Păun, cu actorii Maria Popistaşu, Alec Secăreanu şi Paul Dunca, la Borderline Art Space din Iaşi.

Expoziţia va include o serie de 14 desene semnate de artistul Cătălin Rulea, un triptic şi o instalaţie, invitând privitorul să-şi amintească şi să-şi reconsidere poziţia vizavi de subiect, în timp ce are în faţă imaginile considerate legendare, precum: trei jurnalişti ţinuţi ostatici în Irak de oameni mascaţi, o fetiţă subnutrită din Sudan, luptându-se să rămână în viaţă sub ochii unui vulture, dar şi un tânăr cu un pistol, cu degetul de la cealaltă mână îndreptat acuzator spre cer.

Cătălin Rulea a declarat pentru News.ro că expoziţia ar putea fi prezentată şi la Timişoara şi Cluj-Napoca în cursul acestui an.

Ministerul Culturii a mai finanţat cu 24.900 de lei proiectul dedicat Zilei Culturii Naţionale intitulat ”Round Table România”, organizat de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR), eveniment care a avut loc sâmbătă, de la ora 19.00, în sala Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română din Bucureşti.

Evenimentul, o ediţie specială a proiectului de conferinţe Round Table, iniţiat în 2015, dedicat artiştilor străini stabiliţi în România, a avut intrare liberă şi a fost moderat de muzicologul Valentina Sandu – Dediu. Printre invitaţi s-au numărat Analia Selis, născută în Argentina, Kamara, interpret cu origini în Africa de Vest, parte din trupa Alb/Negru, şi Sorin Mîndruţescu, CEO Oracle România, care va completa dialogul din perspectiva unei multinaţionale.

Round Table România a fost transmis în direct pe www.EnjoyTV.ro sâmbătă, iar înregistrarea va fi transmisă duminică pe canalul de YouTube EnjoyTV România, pentru publicul din România şi din cele peste 50 de ţări din care au fost urmărite până în prezent ediţiile precedente.

Din 9 februarie, organizatorii vor realiza cel de-al patrulea Round Table, în Bucureşti, Sibiu, Braşov, Târgu Mureş şi Cluj-Napoca.

Dedicat Zilei Culturii Naţionale a fost şi proiectul ”Gala Muzicilor Tradiţionale”, finanţat de Ministerul Culturii cu suma de 8.206 de lei, care a avut loc la Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti, sâmbătă, la ora 19.30, după slujba de Liturghie. Concertul a cuprins muzică clasică persană (sufi), muzică clasică indiană, muzică bizantină şi muzică tradiţională românească. Au intepretat artiştii Saeed Dadkhah (Iran), la setar şi voce, Hossein Sanaei (Iran), la vioară şi kamancheh, Anne Marie Ene, la vioară indiană, Avadhut Kasinadhuni (India), la table, Ioana Marin – voce, şi Grupul de muzică bizantină Cantores Ecclesiae. Organizatorii evenimentului, Asociaţia Culturală Nirmal Art, nu au putut fi contactaţi pentru mai multe informaţii.

Un alt proiect dedicat Zilei Culturii Naţionale care a obţinut o finanţare de la Ministerul Culturii, în valoare de 24.900 de lei, este intitulat ”Naţionalism şi multiculturalism în cultura vizuală din România, de la 1918 până în prezent”, organizat la Bucureşti şi Braşov de Asociaţia PostModernism Museum. Reprezentanţii asociaţiei nu au răspuns solicitării News.ro de a oferi detalii despre proiect.

Ministerul Apărării Naţionale organizează duminică, 15 ianuarie, începând cu ora 14.00, în Cimitirul Bellu din Capitală, o ceremonie de depunere de coroane de flori la mormântul marelui poet Mihai Eminescu, marcând astfel împlinirea a 167 de ani de la naşterea sa.

Data de 15 ianuarie a fost aleasă în 2010 drept Zi a Culturii Naţionale. Ea reprezintă data naşterii poetului Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.