"Cazul inginerului Ursu", regizat de Liviu Tofan şi Şerban Georgescu, un documentar zguduitor despre căutarea dreptăţii într-un sistem care i se opune, va fi lansat în cinema din 29 martie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De peste 30 de ani Andrei Ursu luptă pentru a face cunoscut adevărul despre moartea tatălui său. Gheorghe Ursu a fost ucis în arestul Securităţii după ce a denunţat decizia lui Ceauşescu de a opri consolidarea clădirilor afectate de cutremurul din '77. 

Produs de Kolectiv Film, în co-producţie cu Fundaţia „Gheorghe Ursu”, Victoria Film, Asociaţia Follow Art şi Societatea Română de Televiziune, documentarul a avut deja o serie de proiecţii speciale în cursul anului 2023, la Cinema Union, Cinema Eforie, Cinema Muzeul Ţăranului Român şi Grădina cu Filme, precum şi în cadrul unor Festivaluri de Film (TIFF Sibiu şi Oradea, Festivalul de Film şi Istorii de la Râşnov - FFIR, Fălticeni - Centenarul Monica Lovinescu) şi în câteva oraşe de pe traseul Caravanei TIFF. Majoritatea proiecţiilor speciale au fost însoţite de dezbateri la care au participat Andrei Ursu şi cei doi regizori, dar şi alţi invitaţi importanţi (Germina Nagâţ, cercetător la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii - CNSAS, istoricul Alexandru Groza de la Muzeul Ororilor Comunismului în România - MOCR, istoricul Cosmin Budeanca, Cristian Ghinea - deputat în Parlamentul României, Ovidiu Şimonca - jurnalist).

Prima proiecţie a documentarului a avut loc cu câteva zile înainte de anunţarea sentinţei definitive de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În ciuda cazului meticulos construit, inculpaţii au fost achitaţi definitiv, iar filmul rămâne singura formă de dreptate şi recunoaştere în cazul dizidentului Gheorghe Ursu.

„Acesta este filmul lui Andrei Ursu, al luptei sale pentru dreptate în numele tatălui său. Cine a mai avut tenacitatea şi forţa lui Andrei, curajul lui de a-şi risca viaţa de două ori făcând greva foamei pentru a forţa autorităţile să nu-l mai obstrucţioneze? Nu ştiu dacă mai există în lume un caz comparabil. La noi, el este cu siguranţă unic, iar valoarea lui de model uman şi reper moral este remarcabilă în dezolantul nostru peisaj social, şi cu atât mai necesară”, a declarat Liviu Tofan.

Preţ de 100 de minute obiectivul camerei de filmat surprinde strânsa legătură dintre un tată şi fiul său, o legătură care, asemenea unui stâlp de rezistenţă bine proiectat de un inginer constructor, a sfidat toate cutremurele ultimelor decenii. Din echipa de producţie a filmului fac parte Oana Muntean – producător executiv, Bogdan Slăvescu – director de imagine, Alex Alexandru – sunet.

În cursul lunii aprilie vor fi organizate în ţară o serie de proiecţii speciale, urmate de un dialog direct între public şi Andrei Ursu. Mai multe detalii despre acestea vor fi anunţate în curând. O primă astfel de proiecţie, urmată de Q&A, va avea loc în primul weekend în care documentarul este în cinema, la Cluj - duminică, 31 martie, de la ora 18.00, la Cinema Arta. Biletele au fost deja puse în vânzare: https://bit.ly/Ursu31martie

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.