Universitatea Columbia din New York a anunţat, luni seară, că ancheta ”Panama Papers”, coordonată de Consorţiul Internaţional de Jurnalişti de Investigaţie (ICIJ), la care au participat şi jurnaliştii români de la RISE Project, a câştigat premiul Pulitzer pe 2017 la categoria ”Jurnalism analitic”. Gerard Ryle, directorul ICIJ, a spus că acest premiu reprezintă ”un testament pentru organizaţia noastră şi o recunoaştere a muncii în echipă desfăşurată de angajaţii şi partenerii noştri din Statele Unite şi din lumea întreagă”.
Comitetul Pulitzer a lăudat, luni seară, ancheta despre ”Panama Papers”, desfăşurată timp de mai mulţi ani, pentru ”utilizarea principiului de colaborare între peste 300 de reporteri de pe şase continente, pentru a expune o infrastructură ascunsă şi scala globală a paradisurilor fiscale”.
Premiul Pulitzer 2017 se adaugă unei serii mai largi de trofee care au recompensat eforturile globale depuse de jurnaliştii din ICIJ, McClatchy, Miami Herald, Süddeutsche Zeitung şi alţi parteneri media, în cadrul anchetei ”Panama Papers”.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
La această anchetă au participat şi jurnaliştii români de la RISE Project.
”Acest premiu reprezintă un testament pentru organizaţia noastră şi o recunoaştere a muncii în echipă desfăşurată de angajaţii şi partenerii noştri din Statele Unite şi din lumea întreagă”, a spus după câştigarea premiului Gerard Ryle, directorul ICIJ.
”Suntem onoraţi că organizatorii premiilor Pulitzer au decis să recompenseze dezvăluirile revoluţionare şi impactul global pe care le-a produs această colaborare din cadrul anchetei Panama Papers”, a adăugat Gerard Ryle.
Ancheta ”Panama Papers” a expus companii offshore asociate cu peste 140 de politicieni de rang înalt din peste 50 de ţări - inclusiv 14 foşti şi actuali şefi de state. Aceeaşi anchetă a dezvăluit paradisurile fiscale care sunt asociate cu grupuri bancare, mita oferită de mai multe corporaţii, veniturile unor traficanţi de droguri, războiul aerian dus de Siria asupra propriilor cetăţeni şi reţeaua de persoane din jurul preşedintelui rus Vladimir Putin care au ascuns în paradisuri fiscale din diverse zone ale lumii fonduri de aproximativ 2 miliarde de dolari, potrivit anamapapers.icij.org.
RISE Project este o comunitate de jurnalişti, programatori şi activişti, care investighează crima organizată şi corupţia ce afectează România şi ţările din regiune. RISE Project dezvăluie conexiuni ascunse dintre organizaţii criminale, politicieni şi afacerişti, folosind tehnici avansate de investigaţie şi tehnologii de analiza informaţiilor.
Premiile Pulitzer, înfiinţate în 1917 prin testamentul jurnalistului şi editorului Joseph Pulitzer, un pionier al presei din Statele Unite ale Americii, sunt atribuite în 21 de categorii.
Aceste trofee, acordate de Universitatea Columbia din New York, recompensează excelenţa în categorii diverse, de la ”Breaking news” la articole care se înscriu în sfera ”Serviciilor publice” şi până la ”Fotoreportaj”. În plus faţă de premiile jurnalistice, organizatorii atribuie premii şi în alte domenii, precum ”Ficţiune”, ”Istorie”, ”Dramaturgie” şi ”Muzică”.
Câştigătorii sunt selectaţi de un comitet independent, ai cărui membri trebuie să aleagă din peste 2.500 de propuneri în categoriile aferente acestor trofee. Comitetul Pulitzer, alcătuit din 19 membri - foşti câştigători, jurnalişti de marcă şi profesori de jurnalism -, dispune şi de opţiunea de a nu atribui niciun premiu în anumite categorii.
Câştigătorii premiilor Pulitzer din 2017 au fost anunţaţi printr-o conferinţă de presă ce a avut loc, luni, la ora locală 15.00 (19.00 GMT), la Universitatea Columbia din New York, a cărei Facultate de Jurnalism a fost înfiinţată tot prin testamentul lui Joseph Pulitzer, publisherul cotidianului New York World şi al altor ziare americane, la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea. Prin testamentul său, Joseph Pulitzer a donat fonduri pentru atribuirea premiilor şi a numit Universitatea Columbia în calitate de administrator al acestor distincţii jurnalistice.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...