Balerina Alina Cojocaru i-a trimis, miercuri, un mesaj prim-ministrului Dacian Cioloş, în care îşi exprimă regretul că nu a reuşit să contribuie la schimbarea României, la ”ruptura din cercul de răutate şi distrugere în care este ţara noastră”. În acelaşi mesaj, balerina îi mulţumeşte prim-ministrului pentru timpul acordat, precum şi pentru ”zâmbet” şi spune că acceptă, alături de Johan Kobborg, invitaţia la un ”pahar cu suc”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Stimate domnule Prim-Ministru, îmi permit un ultim mesaj... Din păcate am realizat că această ţară a noastră nu este pregătită pentru ceea ce eu şi Johan am oferit în aceşti doi ani şi voiam să continuăm. Am ştiut că o să fie greu, dar am sperat... Am sperat să fie o ruptură din cercul de răutate şi distrugere în care este ţara noastră. Măcar cât de mică schimbarea, să fie resimţită de generaţiile viitoare...Dar se pare că am greşit”, i-a scris Alina Cojocaru prim-ministrului Dacian Cioloş, într-un mesaj publicat pe contul de Twitter, precum şi pe pagina de Facebook a lui Johan Kobborg.

Alina Cojocaru şi-a continuat mesajul, spunându-i prim-ministrului că huiduielile de marţi seară, de la Operă, nu au jignit-o, dar i-au lăsat un sentiment de tristeţe: ”Primesc mesaje că unii îşi cer scuze că am fost jignită. Nu m-am simţit aşa, simt numai milă şi tristeţe”.

În acelaşi timp, balerina, care este unul dintre marile nume ale scenei internaţionale, îi mulţumeşte lui Dacian Cioloş pentru că i-a acordat timp, în condiţiile în care ”ONB este numai o  mică problemă” a ţării: ” Ţinând cont de situaţia ţării, ştiu că aceasta de la ONB este numai o mică problemă şi voiam să vă mulţumesc din suflet de timpul acordat. Nu numai ca unui  conducător al ţării mele,  dar ca şi unui om cu respect pentru un alt om”.

”Toţi avem dreptul la o alegere in viaţa, pentru mine frica şi intimidarea nu sunt o direcţie înainte”, motivează Alina Cojocaru.

”Am văzut un zâmbet în ochii şi inima dumneavoastră şi aleg să plec cu această amintire din multe lucruri urâte care s-au întâmplat în numai câteva zile...Sper să am acea onoare de a ne revedea într-o zi cu Johan, la un pahar cu suc, aşa cum aţi propus”, îşi încheie Alina Cojocaru mesajul trimit prim-ministrului Cioloş.

În ultimele două săptămâni, Opera Naţională Bucureşti a fost scena unui conflict între directorul interimar proaspăt numit, dirijorul Tiberiu Soare, şi balerinul Johan Kobborg, care a culminat cu proteste, marţi şi miercuri, în faţa Operei.

Tensiunile au părut a lua sfârşit în 8 aprilie, când ministrul Culturii a numit un alt director interimar, pe dirijorul Vlad Conta, Tiberiu Soare ocupând în continuare funcţia de director adjunct.
Liniştea s-a tulburat iarăsi, luni, când Johan Kobborg a anunţat într-un mesaj publicat pe contul său privat de Facebook, că pleacă de la Opera Naţională Bucureşti şi că nu va lucra niciodată cu ”oameni ca Tiberiu Soare”. Mai mult, balerinul l-a acuzat pe noul director interimar, Vlad Conta, că a făcut presiuni asupra balerinei Alina Cojocaru, , pentru a minţi în privinţa absenţei din spectacolul de duminică. ”Viaţa mea e mai bună fără corupţi”, a încheiat Kobborg mesajul.

Johan Kobborg a explicat, marţi, într-un interviu pentru News.ro, că ministrul Culturii Vlad Alexandrescu nu l-a consultat în privinţa schimbării de management de la Opera Naţională Bucureşti (ONB) şi că deciziile acestuia au condus ”la o întoarcere înfricoşătoare într-un trecut în care domneau intimidarea şi frica”.
Marţi seară, mai mulţi angajaţi români ai Operei Naţionale Bucureşti (ONB) i-au fluierat şi huiduit pe balerinii străini care s-au solidarizat cu Alina Cojocaru şi Johan Kobborg, la un protest organizat, marţi seară, în faţa instituţiei, strigându-le ”Afară din ţară!”.

În faţa Operei, balerina Alina Cojocaru a anunţat ca nu va mai urca pe scena ONB şi că alături de ea şi alţi 30 de balerini intenţionează, de asemenea, să părăsească instituţia.
Miercuri, mai mulţi solişti şi balerini ai Operei au protestat, la rândul lor, în faţa instituţiei, pentru a susţine noua conducere, pe dirijorii Vlad Conta şi Tiberiu Soare, şi pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de salariile cu care sunt plătiţi artiştii străini.

Alina Cojocaru, marele nume al baletului international contemporan, s-a pregătit timp de şapte ani la Kiev, apoi la Şcoala Regală de Balet din Londra, începând din anul 1997. La şase luni de la absolvire, s-a întors la Kiev ca prim-solistă, iar un an mai târziu (noiembrie 1999) s-a alăturat Baletului Regal din Londra. La sfârşitul stagiunii a devenit solistă.
Alina Cojocaru a devenit membră a Baletului Naţional Englez în septembrie 2013, ca prim-solistă. În această calitate continuă să interpreteze roluri importante ca invitată permanentă a altor companii de prestigiu precum Baletul din Hamburg şi la Teatrul de Balet American (ABT).

În ultimii ani, Alina Cojocaru a organizat gale de balet în România şi Marea Britanie. Repertoriul Alinei Cojocaru este vast, conţinând atât roluri din repertoriul clasic (Odette/Odile din ”Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, Kitri din ”Don Quijote” de Ludwig Minkus etc.), cât şi din repertoriul neoclasic (”Duo concertant” de Igor Stravinski).
Ca artist invitat, Alina Cojocaru a dansat la Baletul din Kirov, Opera Natională din Paris, Baletul Teatrului Bolşoi din Moscova, Teatrul de Balet American, Baletul din Hamburg, Baletul Regal Danez, Baletul Naţional Ungar, Baletul Operei de Stat din Viena, Baletul din Zürich, Baletul Naţional din Portugalia, Baletul Teatro alla Scala din Milano, Baletul Naţional din Cuba, la Teatro Colon din Buenos Aires, la Teatrul de Balet din Africa de Sud, la Baletul Kremlin, Baletul din Sarasota, Baletul din Zagreb.

Printre premiile Alinei Cojocaru se numără: Premiul ”Dansatoarea anului” oferit de Critica de dans germană în 2012, ”Benois de la Danse” pentru Cea mai bună dansatoare (2012 şi 2004), Premiul ”Balerina Deceniului” (Moscova, 2010), Premiul ”Nijinski” pentru cea mai bună dansatoare (2004), ”Internationaler Movimentos Tanz Preis” (2004), Medalia de Aur la Concursul Internaţional de la Nagoya, ”Prix de Lausanne” (1997).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.