O uriaşă cuvertură formată din lucrări de artă prin care s-a cerut eliberarea palestinienilor a fost desfăşurată, duminică, pe treptele Muzeului Metropolitan de Artă, instituţia devenind astfel cea mai recentă din New York care a fost vizată de activiştii care cer o încetare permanentă a focului în Gaza, potrivit artnews.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fiecare pătrat al cuverturii a fost redat în verde, negru şi roşu ca steagul palestinian şi a purtat un mesaj: "De la opresiune la eliberare, Palestina liberă".

Potrivit grupului de susţinere condus de artişti, Hope in the Art World, 64 de artişti au participat la crearea cuverturii de 9x15 metri, intitulată "De la ocupaţie la eliberare". Pătratele au format un tatreez, o formă tradiţională de broderie palestiniană; maci, un simbol naţional şi o plantă indigenă din Palestina; şi "Jenin Horse" (2003) a lui Thomas Kilpper, o sculptură de 5metri instalată şi îndepărtată de armata israeliană în timpul unui raid asupra oraşului Jenin din Cisiordania ocupată.

De asemenea, cuvertura l-a omagiat pe poetul Refaat Alareer, care a fost ucis într-un atac aerian în Gaza în decembrie. Scrierile sale au fost frecvent invocate de protestatarii pro-Palestina, mai ales versul "Dacă eu trebuie să mor/tu trebuie să trăieşti/ pentru a-mi spune povestea...".

Prezentarea cuverturii la muzeu a fost realizată de un grup de organizatori autonomi care au lucrat împreună cu artiştii. Răspândiţi în întreaga lume, artiştii s-au reunit în jurul sentimentelor de solidaritate şi rezistenţă - care s-au unit în Hope in the Art World (Speranţă în lumea artei) - şi au început să adune contribuţii pentru cuvertură. 

Acţiunea paşnică a inclus şi o interpretare a dabke, un dans popular levantin. Cu unele variaţii naţionale, dansatorii îşi strâng mâinile şi se mişcă în cerc sau în linie, bătând din picioare în ritm, pentru a marca bucurie. În semn de respectare a Ramadanului, demonstraţia a făcut o pauză pentru rugăciuni şi au fost distribuite provizii pentru iftar, masa pe care musulmanii o mănâncă pentru a întrerupe postul zilei.

Vizitatorii au intrat şi au ieşit liber din muzeu, în timp ce protestatarii au împărţit broşuri simulate ale muzeului, îndemnând mulţimea: "Aruncaţi arta fină a imperialismului!". Nu au fost efectuate arestări în timpul demonstraţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.