Laptele face parte din produsele alimentare care se regăsesc în orice gospodărie la orice oră. Folosit la cafea, la prăjituri sau consumat ca atare la micul dejun, laptele se fabrică în diverse moduri. Însă înainte de a merge la cumpărături, poate ar fi interesant de descoperit ce tipuri de lapte se vând pe piaţă şi ce caracteristici are fiecare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ce lapte să cumperi şi de ce informaţii să ţii cont

  • Laptele UHT

UHT vine de la Ultra High Temperature sau temperaturi ultra ridicate, tehnică folosită la pasteurizarea laptelui. Practic, laptele se fierbe pentru câteva secunde la 150 de grade, iar acest lucru permite ca băutura să nu trebuiască să fie depozitată în frigider pentru a nu se strica. În plus, termenul de valabilitate este mai mare în comparaţie cu laptele care se fabrică după reţeta clasică, ceea ce înseamnă că îl poţi savura pentru mai multă vreme.

  • Laptele integral de vacă

O altă categorie de lapte extrem de consumată este cel integral de vacă. Practic, în fabricarea lui nu se elimină cantitatea de grăsime existentă, ceea ce înseamnă că toţi constituenţii săi sunt prezenţi în lapte. Procesarea industrială în obţinerea laptelui integral este minimă, în sensul că se păstrează pasteurizarea pentru a elimina orice urmă de bacterie sau microorganism ce ar putea să dăuneze sănătăţii.

Laptele integral de vacă este cel cu 3.5% grăsime sau mai mult şi se foloseşte cu precădere la prepararea cafelei şi deserturilor. Însă se consumă şi ca atare la micul dejun sau seara înainte de culcare.

  • Laptele de vacă degresat

Cei care ţin dietă sau respectă un plan alimentar special pot opta pentru laptele degresat. Cel de vacă este cel mai consumat, iar procentajul de grăsime nu depăşeşte, în mod normal, 1.5%-2%, după ce trece prin procese de centrifugare  speciale.

Astfel de informaţii se regăsesc pe ambalajul laptelui, la fel şi condiţiile în care a fost pasteurizat. Atât laptele integral, cât şi cel degresat au o compoziţie nutriţională deosebită, unde calciul, magneziul, potasiul, fosforul şi vitaminele B12, D şi B6 sunt din belşug.

  • Laptele de capră

Laptele de capră este şi el prezent pe piaţă, însă nu atât de consumat precum cel de vacă. Este mai uşor de digerat de către organism, are risc mic de alergie şi mai multe proteine în comparaţie cu cel de vacă. Laptele de capră este recomandat cu precădere persoanelor cu colesterolul mărit.

Însă cum mirosul poate fi destul de puternic, nu toată lumea consumă lapte de capră ca parte din dieta zilnică. Un lapte bun şi pe gustul tău găseşti pe Auchan.ro, inclusiv de capră, dacă vrei să încerci un asemenea produs.

  • Laptele fără lactoză

Intoleranţa la lactoză sau mai exact alergiile la produsele lactate sunt des întâlnite printre consumatori. Practic, oamenii care nu pot digera în mod corespunzător laptele sau lactatele consumate sunt nevoite să aleagă alt produs, iar acesta poate fi laptele fără lactoză. Procesul de preparare este unul special pentru că există o enzimă care descompune lactoza, fără însă să afecteze gustul de lapte. Beneficiile sunt numeroase, iar laptele fără lactoză nu duce lipsă de proteine, minerale şi vitamine.

  • Laptele vegetal

Există o dilemă în privinţa laptelui vegetal pentru că în general este considerat băutură vegetală. Fabricate din plante, aşa cum este soia, ovăzul, orezul sau migdalele, băuturile vegetale sunt o alternativă pentru alimentaţia celor care preferă să fie vegani sau vegetarieni. În plus, laptele de acest gen este scăzut în grăsimi, are proteine şi calciu la fel ca ,cel de vacă, însă nu atât de multe calorii. Pe de altă parte, băuturile vegetale sunt recomandate şi celor cu intoleranţă la lactoză şi care nu au altă opţiune decât să treacă la consumul unor asemenea produse.

Aşadar, acum că ştii câte ceva despre categoriile de lapte existente pe piaţă, nu îţi mai rămâne decât să alegi un produs bun, pe placul tău. Nu ar strica să încerci şi  ceva nou, aşa cum sunt băuturile vegetale, dacă până acum doar ai fost curios.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.