Din momentul în care au apărut primele calculatoare, primele sisteme automate şi, mai ales, internetul, domeniul IT a început să devină tot mai important. Odată cu trecerea timpului a evoluat considerabil, astăzi devenind o parte esenţială a societăţii moderne. De la dezvoltarea software-ului şi administrarea reţelelor la securitatea cibernetică şi analiza datelor, profesioniştii din IT joacă un rol foarte important şi valoros. În primul rând, facilitează funcţionarea corectă a organizaţiilor şi protejează datele, atât pe cele cu caracter personal, cât şi pe cele referitoare la diverse proiecte sau investiţii pe care o companie le are.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu această influenţă şi responsabilitate crescută la nivel global, vine şi necesitatea de a înţelege şi de a respecta răspunderea profesională în domeniul IT.

De ce are nevoie domeniul IT de asigurare de răspundere profesională

În primul rând, domeniul IT este vast. Acest acronim vine de la „Tehnologia Informaţiei” – sau în engleză „Information Technology”. Prin urmare, când facem referire la IT, facem referire la tot ceea ce înseamnă dezvoltare de software, administrare de reţele, securitate cibernetică, analiza datelor etc., nu doar la meseria de programator. Clarificarea aceasta este importantă, deoarece fiecare persoană care are un job în domeniul IT poate face o asigurare de răspundere profesională de la Leader Team. Cu alte cuvinte, sunt mai multe categorii de joburi din IT pentru care acest fel de asigurare contează. Nu este exclusivă pentru programatori.

Răspunderea profesională în IT se referă la obligaţia profesioniştilor din acest domeniu de a-şi îndeplini sarcinile şi responsabilităţile cu integritate, competenţă şi în conformitate cu standardele etice şi legale. Conceptul se aplică atât individului, cât şi organizaţiei la care acesta este angajat.

Dar de ce ar avea nevoie o persoană care activează în IT de asigurarea de răspundere profesională? Pentru că aceasta garantează câteva aspecte relevante pentru orice job din acest domeniu.

·       Performanţă foarte bună – profesioniştii din domeniul IT au datoria de a furniza soluţii tehnice eficiente pentru a satisface nevoile clienţilor, dar şi pe cele ale organizaţiei. Programatorii şi dezvoltatorii de software au răspunderea de a crea aplicaţii şi programe funcţionale şi sigure. Orice eroare semnificativă în codul din spatele unui program sau a unei aplicaţii poate avea consecinţe serioase pentru cei care le utilizează, dar şi pentru companie.

·         Securitate cibernetică – în contextul creşterii ameninţărilor cibernetice, profesioniştii în IT au o mare responsabilitate: aceea de a proteja datele şi sistemele împotriva atacurilor. Pentru a menţine un nivel ridicat de protecţie, trebuie implementate măsuri de securitate în timp ce se monitorizează constant reţelele şi se actualizează frecvent sistemele necesare. Prin urmare, trebuie identificate toate vulnerabilităţile din fiecare sistem cu care compania operează, specialiştii în cibernetică fiind direct răspunzători de orice incident de securitate.

·         Confidenţialitatea datelor – în cele mai multe companii, profesioniştii din IT au acces la toate datele confidenţiale ale clienţilor şi ale companiei. Ei trebuie să respecte această confidenţialitate şi să protejeze datele de accesul neautorizat. În cazul în care are loc vreo scurgere de informaţii sau un alt incident, asigurarea de răspundere profesională poate fi de mare folos.

În concluzie, asigurarea de răspundere profesională în IT este semnificativ importantă pentru siguranţa celor ce activează în domeniul mai sus menţionat. Respectarea standardelor etice şi legale – aspect vizat de asigurare – este ceea ce face ca încredere în această profesie, esenţială astăzi, să fie tot mai ridicată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.