Entităţile afiliate (referinţă la companii care sunt legate prin deţineri directe sau indirecte sau au o relaţie de control sau influenţă semnificativă una asupra celeilalte) care realizează tranzacţii între ele, au obligaţia de a se conforma legislaţiei în vigoare privind preţurile de transfer. Această obligaţie presupune respectarea principiului preţului de piaţă în cadrul tranzacţiilor, precum şi întocmirea documentaţiei specifică preţurilor de transfer, conform legislaţiei în vigoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preţuri de transfer: Ce sunt?

Pentru a defini şi înţelege ce sunt preţurile de transfer este potrivit să analizezi principiul valorii de piaţă, definit în Convenţia Model a OECD şi integrat în Codul Fiscal din România la art. 7 (Definiţii ale termenilor comuni), pct. 33.  „atunci când condiţiile stabilite sau impuse în relaţiile comerciale sau financiare între două persoane afiliate diferă de acelea care ar fi existat între persoane independente, orice profituri care în absenţa condiţiilor respective ar fi fost realizate de una dintre persoane, dar nu au fost realizate de aceasta din cauza condiţiilor respective, pot fi incluse în profiturile acelei persoane şi impozitate corespunzător”.

Prin respectarea principiului valorii de piaţă se asigură o impozitare corectă, se evită dubla impozitare şi se promovează concurenţă loială.

Determinare preţuri de transfer în conformitate cu principiul valorii de piaţă

Determinarea preţului de transfer în conformitate cu principiul valorii de piaţă se poate realiza prin diverse metode. Dintre acestea menţionăm:

  • metoda comparabilităţii interne: compararea preţului aplicat în tranzacţia analizată cu preţuri practicate între părţi independente, atunci când se vând produse/ servicii comparabile. În cazul transferurilor de bunuri, mărfuri sau servicii între entităţi afiliate, preţul de piaţă se referă la acea sumă pe care ar fi stabilit-o părţi independente, având în vedere condiţiile de pe piaţă, pentru schimbul de bunuri sau mărfuri identice sau asemănătoare. Aceasta presupune cantităţi echivalente, la acelaşi stadiu în cadrul lanţului de producţie şi distribuţie, şi în condiţii similare de livrare şi plată.
  • metoda preţului de revânzare: stabilirea preţului de transfer ca diferenţă între preţul de revânzare al produsului/serviciului către o parte independentă şi o marjă de profit brută rezonabilă.
  • metoda cost plus: calculul preţului de transfer ca sumă a costurilor directe şi indirecte ale producţiei/prestării serviciului, la care se adaugă o marjă de profit brută rezonabilă. În contextul transferurilor de produse, mărfuri sau servicii între entităţi afiliate, această metodă îşi are originea în costurile suportate de producător sau de furnizorul de servicii.
  • metoda marjei nete: implică calcularea marjei nete a profitului, obţinută de o persoană în urma uneia sau a mai multor tranzacţii cu persoane afiliate, şi estimarea acestei marje pe baza nivelului obţinut de către aceeaşi persoană în tranzacţii cu persoane independente sau pe baza marjei obţinute în tranzacţii comparabile efectuate de persoane independente.

De ce să întocmeşti dosarul de preţuri de transfer sau studii de comparabilitate?

Motivele pentru a întocmi dosarul de preţuri de transfer sau studii de comparabilitate includ nu doar îndeplinirea obligaţiilor legale ce privesc preţurile de transfer, ci şi faptul că o evaluare anticipată a tranzacţiilor cu entităţi afiliate poate oferi o perspectivă exactă asupra performanţei financiare a companiei. Fapt ce permite identificarea potenţialelor riscuri fiscale şi implementarea de strategii pentru reducerea lor, precum şi recunoaşterea oportunităţilor de optimizare financiară prin decizii strategice informate.

Suportul NOA Group în inspecţiile fiscale care vizează preţurile de transfer

Companie high-end de consultanţă fiscală, NOA Group oferă şi servicii de audit intern şi strategie de business. Cu privire la preţurile de transfer, specialiştii NOA Group îşi susţin clienţii astfel:

  • îi asistă pe parcursul întregului proces de întocmire a dosarului de preţuri de transfer pentru tranzacţiile desfăşurate cu entităţile afiliate;
  • ajută companiile implicate în tranzacţii interne să anticipeze necesitatea creării dosarului de preţuri de transfer. Aceasta pentru că, pe de o parte, un dosar dosarul poate oferi o perspectivă clară asupra anumitor indicatori financiari, iar pe de altă parte, în cazul unui control fiscal, autorităţile pot cere prezentarea acestui dosar într-un termen foarte scurt.

Pe lângă serviciile de întocmire a dosarului de preţuri de transfer, NOA Group oferă şi următoarele servicii:

  • revizuirea politicilor şi documentaţiei cu privire la preţurile de transfer care exista în cadrul grupului respectiv;
  • asistă şi îndruma clienţii în ceea ce priveşte actualizarea documentelor din anii precedenţi;
  • asigură suport în redactarea şi negocierea acordurilor de preţ în avans.

Foarte important, NOA Group este alături de clienţii săi şi în cadrul inspecţiilor fiscale legate de preţuri de transfer, implicându-ne în examinarea observaţiilor efectuate de echipa de inspecţie fiscală, evaluarea studiilor realizate, elaborarea de analize comparative, interacţiunea directă cu autorităţile, formularea de argumente şi note explicative la cererea inspectorilor, precum şi asistenţă în redactarea contestaţiilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.