Conform definiţiei ştiinţifice, aerosolul este o suspensie de particule lichide şi/sau solide într-un gaz. Atât fumul, cât si vaporii sunt aerosoli, iar diferenta dintre ele este dată de tipul particulelor aflate în suspensie. Astfel fumul contine particule lichide şi particule solide (micro sau nanoparticule de carbon rezultate în urma arderii). Vaporii contin doar particule lichide. Fumul este produs în urma combustiei sau arderii şi este un amestec complex de susbstanţe chimice (de ordinul miilor) care variază din punct de vedere calitativ şi cantitativ în functie de materia care este arsă şi de temperatura la care se produce arderea. Inhalarea particulelor de dimensiuni foarte mici, extrem de iritante, produce inflamaţie la nivelul căilor respiratorii, inflamaţie care în timp se cronicizează şi creează un teren propice apariţiei altor boli, inclusiv a cancerelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aerosolul generat de dispozitivele care încălzesc tutunul este fundamental diferit de fumul de tigară. El este un vapor produs prin încălzirea controlată a tutunului la temperaturi ce nu depăşesc 350 de grade Celsius. La aceste temperaturi nu se produce arderea tutunului, astfel aerosolul generat de dispozitivele care încălzesc tutunul nu conţine particule solide, iar cantităţile de monoxid de carbon sunt reduse cu peste 98% în comparaţie cu fumul de ţigară. Acest aerosol conţine doar particule lichide, majoritar apă, glicerină şi nicotină şi are o compoziţie chimică mai simplă decât cea a fumului. Prin urmare  el conţine mai puţine substanţe chimice în suspensie, iar nivelurile substantelor nocive si potential nocive, cu excepţia nicotinei, sunt reduse, in medie, cu peste 95% comparativ cu fumul de ţigară. Aerosolul generat de produsele fără fum nu este sigur sau lipsit de riscuri, dar eliminarea sau reducerea semnificativă a unor substanţe nocive se traduce într-o reducere importantă a expunerii organismului la aceste substanţe. Ceea ce înseamnă că este o alegere mai buna decat continuarea fumatului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.