Preşedintele american Joe Biden condamnă solemn antisemitismul, marţi, la Capitoliu, în contextul în care Casa Albă denunţă incidente la manifestaţii propalestiniene în universităţile americane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest discurs are loc în cadrul ceremoniei anuale a Zilelor Amintirii organizate de către Muzeul american al Holocaustului la Capitoliu.

Preşedintele democrat urmează să se ”reagnajeze să ţină minte lecţiile acestui capitol sumbru” al Holocaustului, potrivit Casei Albe.

”Ceremonia din acest an este deosebit de gravă, pentru că are loc la şapte luni de la atacul grupării teroriste Hamas împotriva Israelului, la 7 octombrie, cu cel mai grav bilanţ de vieţi evreieşti de la Holocaust. De atunci, incidentele antisemite înregistrează o creştere îngrijorătoare în toată ţara şi în întreaga lume - cel mai recent sub forma violenţei şi urii în timpul anumitor manifestaţii în universităţi”, anunţă Guvernul american în alt comunicat, în care detalizază iniţiative vizând campusurile.

Între acestea se află o nouă circulară a Departamentului Educaţiei care precizează ce constituie discriminare antisemită.

Este vorba despre un document cu caracter informativ, deoarece educaţia nu este o competenţă federală în America.

Departamentul Securităţii Interne urmează să posteze noi resurse online destinate universităţilor.

”CONTAMINATE”

Departamentul de Stat urmează să reunească nume mari în domeniul tech în vederea unei mai bune identifocări şi combateri a discursului antisemit pe Internet.

Discursul preşedintelui american intervine la câteva zile după primele sale declaraţii despre protestele studenţeşti împotriva Războiului Israelului în Fâşia Gaza.

El a rămas anterior tăcut, timp de mai multe zile, ceea ce a provocat critici atât ale taberei republicane, cât şi ale taberei democrate în plin an electoral.

Studenţi evrei trag un semnal de alarmă cu privire la creşterea numărului actelor şi retoricii antisemite de la 7 octombrie, iar preşedintele israelian Isaac Herzog denunţa săptămâna trecută ”universtităţi reputate”, în opinia sa ”contaminate de ură”.

Joe Biden "va reafirma că noi vom respecta şi proteja dreptul fundamental la libertatea de exprimare, dar că antisemitismul nu trebuie să fie tolerat nici în campusuri şi nici altundeva”, a declarat o purtătoare de cuvânt, Karine Jean-Pierre

Numeroşi studenţi evrei au luat parte la această mobilizare împotriva acţiunilor Guvernului israelian.

Preşedintele american a evocat luni problema antisemitismului într-o convorbire la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

”ORDINEA TREBUIE SĂ PREVALEZE”

Campusurile americane sunt zguduite de mai multe săptămâni de manifestaţii împotriva războiului purtat de Israel în Fâşia Gaza.

În întreaga Americă, poliţia a fost chemată în mai multe rânduri să demonteze tabere şi să disloce - manu militari - manifestanţi.

Universitatea Columbia de la New York, epicentrul acestei mişcări studenţeşti propalestiniene, a anunţat luni că ”renunţă” la ceremonia sa cumare pompă de înmânarea diplomelor.

Prestigioasa instituţie va privilegia evenimente mai modeste din motive de securitate, anunţă ea, după trei săptămâni de furie - condamnată de Joe Biden şi reprimată de poliţie.

Cu şase luni înaintea alegerilor prezidenţiale, în nişte State Unite polarizate, preşedintele democrat a luat cuvântul săptămâna trecută şi a spus că ”ordinea trebuie să prevaleze” în campusuri.

Tot atunci, el sublinia că este exclusă ”reducerea oamenilor la tăcere”.

Adversarul său republican Donald Trump l-a acuzat de inacţiune împotriva mişcării propalestiniene. ”Acestea sunt tare ale stângii radicale şi trebuie să fie oprite acum”.

Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, este criticat totodată de către progresiştii din Partidul său Democrat, care-l acuză de trecere sub tăcere a cererilor studenţilor şi de faptul că se face că nu vede suferinţele civililor palestinieni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.