Activitatea de afaceri din zona euro s-a extins luna trecută cu cel mai rapid ritm din aproape un an, deoarece o renaştere a industriei dominante a serviciilor din regiune a compensat cu mult o scădere mai profundă a producţiei, potrivit unui sondaj citat de CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Indicele compozit al managerilor de achiziţii (PMI) al HCOB pentru zona euro,, compilat de S&P Global şi văzut ca un bun indicator al sănătăţii economice generale, a revenit la 51,7 în aprilie, de la 50,3 din martie, depăşind o estimare preliminară de 51,4.

Aceasta a fost a doua lună când indicele a depăşit pragul de 50 care separă creşterea de contracţie şi cel mai ridicat nivel după luna mai a anului trecut.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Furnizorii de servicii şi-au extins acum activitatea pentru a treia lună consecutivă, punând capăt lipsei de dinamism observată în a doua jumătate a anului trecut”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist şef la Hamburg Commercial Bank.

PMI pentru servicii a sărit la 53,3, de la 51,5, fiind peste estimarea rapidă de 52,9 şi cea mai mare valoare din luna mai a anului trecut.

Un sondaj publicat săptămâna trecută a arătat că activitatea fabricilor din zona euro s-a înrăutăţit în aprilie, evidenţiind divergenţa dintre cele două sectoare.

Optimismul general cu privire la anul următor a rămas ridicat.

Indicele compozit al producţiei viitoare a scăzut doar uşor de la 61,6 din martie - cel mai ridicat nivel din februarie 2022 - la 61,6.

Firmele care sugerează servicii se aşteaptă ca revenirea să continue, au crescut numărul de angajaţi în cel mai rapid ritm din aproape un an, indicele ocupării forţei de muncă urcând la 53,5, de la 52,3.

”În mod încurajator, ocuparea forţei de muncă a crescut într-un ritm mai rapid, în concordanţă cu creşterea noilor afaceri şi cu creşterea registrului de comenzi, care a cunoscut cea mai puternică expansiune din ultimele unsprezece luni”, a adăugat de la Rubia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.