Securitatea la cea de-a 77-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va fi una tehnologizată, cu dispozitive experimentale folosite într-un moment în care planul Vigipirate se află la cel mai înalt nivel, în preajma Jocurilor Olimpice de la Paris, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu o sumedenie de vedete, mulţimea care încearcă să le zărească şi 4.500 de jurnalişti acreditaţi, ediţia din acest an a festivalului (14-25 mai) va fi supravegheată de 17 "camere de protecţie video care utilizează inteligenţa artificială (AI)", a anunţat primăria din Cannes.

Aceste camere vor fi instalate "în mod experimental" în jurul Palais des Festivals, zona cea mai supravegheată, unde au loc proiecţiile şi unde sunt aşteptaţi, printre alţii, Francis Ford Coppola, George Lucas, Emma Stone, Selena Gomez, Catherine Deneuve şi Demi Moore.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Tehnologia va permite Centrului de Protecţie Urbană (CPU) al oraşului să "depisteze evenimente sau comportamente considerate suspecte sau de risc" şi va ajuta la detectarea coletelor abandonate, a prezenţei armelor, a persoanelor pe jos sau a oricăror mişcări de mulţime, detaliază primăria.

Solicitate "încă din 2019", aceste "mijloace tehnologice suplimentare de supraveghere" pot fi utilizate în timpul acestei ediţii datorită "legii referitoare la Jocurile Olimpice şi Paralimpice din 2024", a precizat primarul oraşului Cannes, David Lisnard.

Aceste camere vor fi combinate cu "cea mai densă reţea de protecţie video din Franţa", 884 de camere - "una la fiecare 84 de locuitori" - pentru "a face sistemul de securitate mai eficient", adaugă primarul.

Alt suport tehnic: "462 de butoane de apel de urgenţă, conectate direct la CPU, au fost implementate în mod pionierat de către municipalitate în spaţiile publice, precum şi în şcoli, baruri, clădiri şi instalaţii publice, lăcaşuri de cult şi magazine". 

Cu toate acestea, cu două luni înainte de Jocurile Olimpice de la Paris şi de provocarea lor în materie de securitate, în timp ce Cannes poate conta pe 200 de poliţişti municipali şi 66 de agenţi de supraveghere municipali, la sfârşitul lunii aprilie, aleşii din Cannes erau îngrijoraţi de o posibilă lipsă de personal al poliţiei naţionale.

Coduri QR

Ministerul de Interne a ţinut să asigure AFP că vor exista patru unităţi de forţe mobile de aproximativ 100 de funcţionari fiecare, la fel ca în alţi ani.

Deşi dispozitivul general de securitate nu a fost încă finalizat, un reprezentant al prefecturii din Alpes-Maritimes a asigurat, de asemenea, AFP că "nivelul de securitate nu va fi mai scăzut decât în anii precedenţi".

Dispozitivul de securitate va fi prezentat cu o zi înainte de deschiderea festivalului, potrivit prefecturii.

La rândul lor, organizatorii au mobilizat 400 de agenţi de securitate pentru a controla şi supraveghea vizitatorii în interiorul Palatului.

Dar festivalul include şi un număr mare de petreceri private organizate pe plaje, în vile sau pe iahturi, toate acestea necesitând serviciile unor companii de securitate private.

De exemplu, pe plaja Magnum din faţa hotelului JW Marriott, care a găzduit serile a trei filme câştigătoare ale premiului Palme d'Or, "vom instala coduri QR, ceea ce înseamnă că toată lumea va trebui să se acrediteze în prealabil din motive de securitate", a declarat pentru AFP Frédéric Henry, responsabilul de presă.

În timpul serilor care vor puncta nopţile acestei a 77-a ediţii, plaja Magnum va putea conta pe ambasadorii săi, cântăreţul şi compozitorul sud-african Troye Sivan şi Pierre Garnier, fost câştigător al Star Academy, pentru a face să danseze vedetele, precum şi Iggy Pop, Mika, Justice şi Nicky Doll. Între 15 şi 20 de agenţi vor fi prezenţi pentru a asigura securitatea.

La hotel Carlton, unde va fi cazată preşedinta juriului, Greta Gerwig, securitatea va fi întărită pe durata festivalului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.