Liderul opoziţiei din Rusia, Alexei Navalny, rămâne spitalizat după ce a fost internat sâmbătă având simptome care ar putea indica faptul că a fost otrăvit, conform unuia dintre medicii săi, informează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Navalnîi a fost transportat la spital de la închisoare, el fiind reţinut miercuri şi condamnat la 30 de zile de închisoare pentru că a îndemnat lumea să participe la un protest ilegal.

Nu există indicii că viaţa sa r fi în pericol, iar un medic de la spital a afirmat că starea sa se îmbunătăţeşte însă ştirea privind starea sa de sănătate a stârnit îngrijorare într-o ţară în care politicianul din opoziţie Boris Nemtsov a fost împuşcat mortal în faţa Kremlinului în 2015.

Anastasia Vasilieva, unul dintre medicii lui Navalnîi, a scris pe Facebook duminică seara că ea şi un coleg l-au vizitat pe acesta în spital iar iniţial nu i-a fost permis accesul pentru ca ea ulterior să îl poată examina. Ea a informat că printre simptomele lui Navalnîi se numără inflamarea feţei, mâncărimi şi o iritaţie.

Vasilieva este oftalmologul care l-a tratat pe Alexei Navalnîi după ce a fost stropit cu o substanţă verde, folosită drept colorant, în 2017, în urma acestui incident Navalni orbind parţial la un ochi. Ea a afirmat că este clar că Navalnîi nu suferă de o alergie, ci aceste simptome „sunt rezultatul unor efecte dăunătoare al unor substanţe chimice neidentificate”.

„Nu putem exclude posibilitatea unor chimicale administrate de o altă persoană”, a afirmat ea.

Duminică noaptea, un medic de la spital, Eldar Kazakhmedov, a declarat pentru agenţia Interfax că, în opinia sa, Navalnîi suferă de o reacţie alergică însă nu a putut identifica faţă de ce.

Luni dimineaţă, Vasilieva a răspuns, afirmând că comportamentul spitalului este suspect: „Pacientul şi rudele sale nu sunt informaţi cu privire la diagnostic, ci află de la Interfax. Nimeni nu ştie de ce s-a întâmplat acest lucru iar medicii lui sunt daţi afară. Ne mint. Pacientul susţine că îl doare ochiul iar ei spun că nu are nevoie de un oftalmolog, „să îl lăsăm să îl doară”.

Protestele au avut loc sâmbătă la Moscova, în ciuda absenţei lui Navalnîi.
Peste 1.300 de persoane au fost reţinute de poliţie sâmbătă, la un protest care a fost organizat ca răspuns la refuzul autorităţilor electorale de a înregistra candidaţi independenţi la alegerile locale din Moscova programate pentru septembrie.

Majoritatea au fost eliberaţi fără să fie puşi sub acuzare însă peste 150 au petrecut noaptea la secţii de poliţie şi ar putea să apară în faţa unui tribunal săptămâna viitoare. O grupare de monitorizare a informat că cel puţin 25 de persoane au fost rănite.

Protestul de sâmbătă a avut loc la o săptămână după ce peste 20.000 de persoane au mărşăluit în centrul Moscovei împotriva deciziei de a interzice candidaţii, sub un pretextul inventat, conform opoziţiei, că unele semnături strânse erau false.

Sâmbătă, protestatarii au scandat „Rusia fără Putin” şi „Putin, demisia” în centrul Moscovei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.