După 40 de ani de eforturi, Tanzania inaugurează o zonă protejată pentru speciile de plante şi animale, în special maimuţe, aflate pe cale de dispariţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tanzania a creat o nouă rezervaţie naturală, care numeşte Magombera Nature Reserve, pentru a proteja numeroase specii rare de animale şi plante. Printre acestea se numără maimuţele roşii Udzungwa şi copacul Verdcourt Polyalthia.

Noua rezervaţie naturală se întinde pe o arie de aproximativ 26 de kilometri pătraţi şi este încadrată de alte două zone protejate: Selous Game Reserve la est şi Udzungwa Mountains National Park la vest.

Noua zonă este rodul a 40 de ani de cercetare şi eforturi de conservare. Durata îndelungată a creării acestei zone survine în principal ca urmare a problemelor complicate întâlnite în ceea ce priveşte drepturile de proprietate asupra pământului.

Valoarea biologică a pădurii Magombera a fost remarcată iniţial în anii ‘70, când au fost descoperite maimuţele roşii Udzungwa, o specie rară de primată care îşi trage numele de la muntele în jurul căruia trăiesc.

Expediţiile ulterioare au descoperit mai multe specii de animale şi plante rare sau chiar unice zonei.

Ca urmare a acestor descoperiri, guvernul Tanzanian a decis să includă pădurea Magombera în rezervaţia adiacentă şi mult mai bine păzită, Selous Game Reserve.

Însă, dintr-un motiv rămas necunoscut până astăzi, aria a fost acordată unei companii producătoare de zahăr. Eroarea a devenit cunoscută abia în 2002, iar compania în cauză a fost de acord că nu lucreze în zonă.

Ulterior, descoperirea a şi mai multor specii rare, printre care cameleonul Magombera în 2009, a ajutat la popularizarea proiectului şi dobândirea suportului necesar.

Printre organizaţiile care au sprijin acest proiect se numără The Rainforest Trust, World Land Trust din Marea Britanie, Flamingo Land şi Aage V. Jensen Charity Foundation of Denmark.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.