Până în 2038, Germania va renunţa la toate centralele pe cărbuni, într-un efort care are ca scop folosirea pe o scară cât mai larg posibilă a energiei regenerabile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Germania, care încă este unul dintre cei mai mari consumatori de cărbuni la nivel mondial, îşi va închide pe parcursul următorilor 19 ani toate cele 84 de centrale care folosesc această resursă pentru generarea energiei electrice.

Deşi a fost redus în ultimii ani, consumul de cărbune stă încă la baza a 40% din totalul de energie generată de cea mai mare ţară din Europa.

Acordul a fost perfectat de o comisie guvernamentală formată din 28 de membrii în urma unei şedinţe-maraton care a durat 21 de ore. Anunţul a fost făcut la Berlin de şeful comisiei, Ronald Pofalla, care a spus că renunţarea la cărbune va fi o realizare istorică.

Planul, care urmează a fi adoptat de Guvernul condus de cancelarul Angela Merkel, prevede un fond de 40 de miliarde de euro pentru susţinerea regiunilor afectate de renunţarea la producţia de cărbuni.

Renunţarea la cărbuni pentru producerea energiei electrice vine după ce Germania a luat decizia de a închide toate centralele nucleare în urma dezastrului de la Fukushima din 2011.

Criticată aspru la acea vreme de unii lideri de business, măsura a dus deja la închiderea a 12 din cele 19 centrale nucleare ce funcţionau pe teritoriul Germaniei.

Renunţarea la centralele nucleare şi cărbune va face ca Germania să se bazeze pe energie regenerabilă în procent de 65% sau chiar 80% până în 2040.

Energia regenerabilă a devenit anul trecut principala resursă pentru Germania, depăşind cărbunele şi generând 41% din electricitatea ţării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.