În unele regiuni din China funcţionează un sistem care depistează actele de corupţie cu ajutorul inteligenţei artificiale, dar nu toţi oficialii văd cu ochi buni noua tehnologie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dezvoltat de Academia de Ştiinţe din China, sub atenta supraveghere a organizaţiilor de monitorizare ale Partidului Comunist, sistemul verifică încrucişat informaţiile din peste 150 de baze de date guvernamentale pentru a monitoriza, evalua şi interveni în viaţa profesională şi personală a funcţionarilor publici atunci când există suspiciuni de corupţie.

“Încredere zero”, cum a fost numit de către cercetătorii chinezi, creează o hartă sofisticată, pe mai multe niveluri, în care sunt urmărite relaţiile şi comportamentul angajaţilor guvernamentali.

Conform unuia dintre cercetători, sistemul a depistat în acest fel diverse acte care au ridicat suspiciuni precum transferuri de proprietate, construcţii de infrastructură, achiziţii de terenuri sau demolări de clădiri.

Marele punct slab al acestui sistem, conform oamenilor de ştiinţă chinezi, este că nu poate încă să explice cum a ajuns la concluzia că un anumit funcţionar este corupt, chiar dacă se dovedeşte că are dreptate.

De aceea, este implicat şi factorul uman, care trebuie să urmărească şi să verifice evaluările făcute de AI.

Sistemul poate depista când economiile unui funcţionar cresc brusc sau când este cumpărată o proprietate nouă pe numele unui angajat guvernamental sau al unui apropiat.

Plecând de la suspiciunea depistată, se va calcula care sunt şansele ca funcţionarul respectiv să fie corupt. Dacă scorul calculat depăşeşte un anumit nivel, sunt alertate autorităţile.

“Încredere zero” a fost implementat în 30 dintre regiunile cele mai sărace ale Chinei, regiuni care reprezintă un procent din suprafaţa administrativă a ţării.

Până acum au fost prinşi cu ajutorul acestui sistem 8.721 de angajaţi guvernamentali acuzaţi de delapidare, abuz de putere, folosire incorectă a fondurilor guvernamentale şi nepotism.

Un procent mic din cei prinşi astfel au fost condamnaţi la închisoare. În majoritatea cazurilor s-au dat pedepse mici şi avertismente.

Chiar şi aşa, oficialii anumitor regiuni au dezactivat sistemul, nesimţindu-se confortabil cu noua tehnologie, susţin cercetătorii chinezi.

Pe statul de plată al guvernului chinez s-ar afla 64 de milioane de persoane conform analiştilor, în vreme ce presa de stat vehiculează o cifră în jurul a 50 de milioane de persoane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.