Persoanele care au suferit recent un accident vascular cerebral ar putea fi expuse unui risc dublu de dezvoltare a demenţei, comparativ cu persoanele care nu au avut un astfel de atac, potrivit unui nou studiu citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atacul vascular cerebral a fost legat de mult timp de un risc crescut de demenţă, în special în cazul adulţilor vârstnici, dar magnitudinea exactă a acestui risc nu a fost corelată între studiile investigative.

În actualul studiu, cercetătorii au colectat datele din 48 de studii anterioare, cu un total de 3,2 milioane de participanţi la nivel mondial.

Potrivit studiului, persoanele care au suferit recent un atac vascular cerebral au un risc de 2,2 ori mai mare să dezvolte demenţă, comparativ cu cei care nu au avut un atac vascular cerebral. Şi un istoric de accident vascular cerebral a fost asociat cu o probabilitate de 69% mai mare de ad ezvolta demenţă.

Aceste concluzii subliniază importanţa protejării fluxului sanguin către creier, pentru a ne proteja de demenţă. Prin concentrarea pe factorii stilului de viaţă care pot fi ţinuţi sub control, putem reduce riscul de a dezvolta demenţa ca rezultat al accidentului vascular cerebral”, afirmă autorul principal al studiului, dr. David Llewellyn, de la University of Exeter Medical School din Marea Britanie.

Llewellyn recomandă renunţarea la fumat, adoptarea unei diete mediteraneene, activităţile fizice şi mentale şi reducerea consumului de alcool.

Boala Alzheimer este cea mai răspândită cauză a demenţei în rândul adulţilor vârstnici. Afecţiunea progresivă a creierului erodează memoria şi capacitatea de gândire, iar oamenii ajung să nu mai poată să desfăşoare nici activităţile zilnice de bază.

Cercetările anterioare au făcut legătura dintre factorii de risc vasculari, respectiv obezitatea, diabetul zaharat, fumatul, nivelul ridicat la colesterolului şi al tensiunii arteriale cu o probabilitate mai mare de demenţă, declin cognitiv şi boala Alzheimer.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.