Cercetătorii din Italia dezvoltă un robot numit Centauro, care ar putea fi folosit la degajarea unor zone lovite de dezastre. Robotul are patru picioare, un bust scurt şi două braţe superioare, se mişcă cu agilitate şi poate ridica un bloc de şase kilograme, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Robotul, construit după asemănarea centaurului mitologic, a fost dezvoltat de cercetătorii de la Institutul Italian de Tehnologie în speranţa că ar putea avea un rol vital în acţiunile de degajare a zonelor afectate de dezastre.

La fel ca personajul mitologic, partea superioară a robotului are un aspect umanoid, cu două braţe capabile să manipuleze şi să mute obiecte, în timp ce partea inferioară, cu cele patru picioare, se poate deplasa cu siguranţă pe teren accidentat.

Centauro are o înălţime de 1,5 metri şi o greutate de 93 de kilograme şi este proiectat să lucreze în medii create de om şi să manipuleze cu mai multă forţă echipamente destinate uzului uman.

Sistemul său hibrid combină mobilitatea picioarelor cu cea a roţilor, ceea ce îi permite accesul în medii diverse.

Centauro are camere video, senzori de imagine şi un scanner Lidar pe cap, pentru a transmite informaţii operatorilor săi umani.

Robotul este operat în prezent prin telecomandă, dar cercetătorii speră să îi acorde mai multă autonomie, pentru a putea lucra pe cont propriu. Atunci va fi testat în scenarii reale, cum ar fi clădiri avariate sau medii industriale prea periculoase pentru accesul oamenilor.

Proiectul este condus de Nikos Tsagarakis, care a dezvoltat anterior robotul umanoid WALK-MAN, este coordonat de Universitatea din Bonn, Germania, şi finanţat de Comisia Europeană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.