Compania chineză producătoare de telefoane mobile Vivo a anunţat că a întrerupt colaborarea cu NBA, în urma declaraţiilor managerului general al echipei Houston Rockets, Daryl Morey, de susţinere a protestelor din Hong Kong, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vivo se alătură altor mari companii din China care au întrerupt colaborarea cu liga nord-americană de baschet. Producătorul de telefoane sponsoriza meciurile demonstrative pe care echipele Los Angeles Lakers şi Brooklyn Nets urmau să le dispute la sfârşitul acestei săptămâni la Shanghai şi Shenzhen.

Totodată, CCTV, postul naţional chinez de televiziune, a anunţat că nu va transmite meciurile demonstrative ale echipelor americane.

Săptămâna trecută, Daryl Morey a postat, pe Twitter, o imagine cu mesajul: “Luptă pentru libertate. Fii alături de Hong Kong”. Între timp, postarea a fost ştearsă şi patronul echipei, Tilman Fertitta, a notat pe Twitter că se delimitează de mesajul lui Morey.

“Daryl Morey nu vorbeşte în numele Houston Rockets. Prezenţa noastră la Tokyo este pentru pomovarea NBA-ului în plan internaţional şi nu suntem o organizaţie politică”, a afirmat Fertitta.

Cu toate acestea, mesajul lui Morey a generat un val de indignare, atât în rândul oficialilor chinezi, cât şi în rândul nuneroşilor fani din China ai baschetului nord-american, care îl consideră o contestare a suveranităţii şi stabilităţii sociale în statul asiatic.

Echipa Houston Rockets are foarte mulţi fani în China, în parte pentru că în 2002 l-a legitimat pe baschetbalistul chinez Yao Ming.

Federaţia Chineză de Baschet a anunţat că suspendă “cooperarea” cu echipa Houston Rockets, după ce managerul general al acesteia şi-a arătat pe Twitter susţinerea faţă de protestatarii din Hong Kong.

Federaţia chineză a notat, într-un comunicat postat pe reţeaua Weibo, că mesajul lui Daryl Morey a fost unul “nepotrivit”: “Managerul general al Houston Rockets, Morey, a făcut un comentariu nepotrivit legat de Hong Kong. Federaţia Chineză de Baschet este cu tărie împotriva acestuia şi va suspenda schimburile şi cooperarea”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.